Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

YELKENLİ FİLİKA 1/40
1-2-3 Tablanın orta noktası cetvel yardımıyla bulunup 2 mm matkapla delinir. Mini bir gönye ile mil dik geçirilerek yapıştırılır. İçi delikli kaide üsten geçirilerek tabanından yapıştırılır.
4- Rahmetli Mehmet Özkasım hocamın bana hediye ettiği tek parçadan oyduğu bindirme kaplama gövdeli filika gövdesinin silikon kalıbını yaptırdım. İhtiyaç duydukça çoğaltıyorum.
% 87 Kalay, % 8,5 Antimuan, % 3 Bakır ve % 1,5 kurşun karışımı beyaz metal külçesinden 65-70 gr. ağırlığındaki filikayı özel silikon kalıba kendim döküyorum. Daha evvelki başka beyaz metal külçelerinden elde ettiğim ağırlıklar 110 ve 97 gr idi.
Boya aşamasına kadar gövdeyi yapıştırmadan tablanın pirinç kaideyi aşan miline geçirip çalışmamıza devam ediyoruz. Çalışırken gövdeyi sağa veya sola istediğimiz gibi rahatlıkla çevirebiliriz.
5-6 Zımpara kağıdını kesmenin en doğru yolu kalınca bir cam parçasına kağıt kısmı üste gelecek şekilde yerleştirip metal cetvel yardımıyla maket bıçağı ile üstünden 2 veya 3 kere geçmektir..
Tahta kaşığın bir yüzünün iki ucuna 100 kum, diğer yüzünün iki ucuna da 1200 kum zımpara parçasını Japon yapıştırıcı ile yapıştırıp maket bıçağı ile her iki aşamada ayrı ayrı fazlalıklar alınarak mini zımpara takozu elde ederiz.
100 kum zımpara ile filikanın arkasından başlayarak tüm gövdeyi zımparalarız, dökümden kaynaklanan ince çukur yerleri çıkan beyaz metal talaş tozunu kullanarak doldururuz. Doldurma işlemi sırasıyla şöyle yapılır; çukur yerlere Japon damlatılır, üstüne toz sürülür sert bir cisimle bastırılır, tekrar Japon yapıştırıcı, tekrar toz… Ardından zımpara ile tesviye edilir. Gövde 1200 kum zımpara ile son olarak tesviye edildikten sonra sıra sonraki işlemlere gelir.
7-8 Tahta çay kaşığının ucuna jiletin yarısının fazlalıkları makasla kesilerek ve Japon yapıştırıcı ile yapıştırılınca hassas bir traşlama bıçağı elde edilmiş olur.
Yelkenli filika kiti ile birlikte verilen cam üzerine yapıştırılmış elektrik bandı (15), çıkartılarak, 1200 kum ile tesviye edilmiş gövdenin baş bodoslamasının iç kısmından itibaren gövde altının sonuna kadar yapıştırılır.
Jilet ile yaptığımız bıçak ile yapıştırdığımız bandın fazlalıklarını, önce önden arkaya bir yanını, sonra diğer yanını traşlarız.
9-10 Kit içinde verilen saç firketesi yardımıyla farş çıtalarını Japon yapıştırıcı ile yapıştırıyoruz. Farş çıtalarını yapıştırmanın en kolay yolu; yapıştırmadan firkete ile iki uçtan tutturmak sonra ilk olarak ortadaki enine çıtayı yapıştırıp firkete ile sıkıştırdıktan sonra sırayla diğer uçları yapıştırmaktır.
Uzunlamasına olan farş çıtalarının ortaki 3 adet uzun çıta boyları 55 mm, 2 adet yanlardaki kısa çıta boyları 40 mm, enine olan 3 adet çıta boyları da 17 mm dir.
Kuruyan farş çıta bloğunu, firketeleri çıkardıktan sonra filikanın içine yapıştırmadan koyarız.
11-12-13-14 Lazer ile kesilmiş parçaları (11-12) fotoğraftaki gibi yerlerine, gövde yüksekliğini geçmeden yapıştırırız. Sadece 11 numaralı parçanın önü biraz gövdenin aşağısında olmalıdır. 13 parçadan da iki adet oturak keserek yine gövde yüksekliğini geçmeden yapıştırırız. Sıra 14 numaralı parçaya geldi onu da yapıştırdıktan sonra artık gövdeyi boyayabiliriz.

15- Gövdeyi 2 numara suluboya fırçası ile akrilik (su bazlı) beyaz veya isteğiniz bir renk boya ile boyadıktan sonra kuruma işlemini hızlandırmak için saç kurutma makinesi kullanabiliriz. İkinci kattan sonra tamamen kuruma işlemi bittiğinde önceden yapıştırdığımız elektrik bandını yavaşça sökeriz.

Böylece ortaya bodoslama demiri çıkmış olur.

16-17 Iskarmozları (16), ıskarmoz yastığına geçirip yapıştırdıktan sonra küpeşte üstündeki yerlerine yapıtırırız. Mapaları (17), ön ve arka güverte üstündeki deliklerine geçirip yapıştırırız.
18-19-20-21 Dümen menteşelerinin halkalı iğneciklerini (18) gövdenin kıçındaki deliklere yapıştırdıktan sonra "L" şeklindeki iki adet teli de ağızları aşağı gelecek şekilde dümenin (20) deliklerine yapıştırıp dümeni monte ederiz.Direk loçasını (19) ön güvertedeki yerine yapıştırırız. Dümen yekesini (21) zımpara takozu ile tesviye ederek dümen üzerine geçirip yapıştırırız.
22-23-24-25-26-27-28 Kazboynu (22) halkasından , direğe (23) geçirilir ve mini pense ile hafifçe sıkılır.22 numaralı parçanın sivri ucu gövdenin arkasına doğru olmalıdır. Direğin ucu zımpara takozu ile incelilerek 19 numaralı direk loçasına sokulur ve yapıştırılır.
Koçboynuzu (24) direkteki deliğine alıştırılıp sokularak yapıştırılır. Yelkeni yukarıya çeken ipin (26) ön güvertedeki mapadan geçtikten sonra koçboynuzu vasıtasıyla sabitlenmesinden sonra artan ip işaret parmağına sarılıp, parmaktan çıkarıldıktan sonra ortadan bağlanır ya koçboynuzna asılır veya güverte üstüne yerleştirilir.
Bumba (25) filika gövdesine paralel olarak ortasından delinmiş ucuna kazboynunun iğne kısmı geçirilip yapıştırılmadan önce aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi tek kat olarak bir ucu düğümlenmiş şekilde .başlayarak bumbanın ön tarafından itibaren yelkenin (27) dikilmesi gerekmektedir. Dikişin bittiği yerdeki bumbanın arka tarafındaki delikten geçirilen ipin fazlası, bumba direğe kazboynu vasıtasıyla monte edilip yapıştırıldıktan sonra arka güvertedeki mapadan geçirilip yine parmağa artan ip sarılıp çıkarıldıktan sonra ortadan bağlanır ve tekne içine yerleştirilir.
Son olarak Kürekler için verilen çıta (28) kit içinde verilen sablona göre tesviye edilir. Tesviye 15 numaralı elektrik bandı sökülmüş 2 mm kalınlığındaki cam parçasıyla rahatça yapılabilir. Kürekler ön tesviye işleminden sonra zımpara çeşidiyle tesviye edilmelidirler.

Kitte yelkenlerin üç kenarına kuşgözü basılmıştır.

Yelken kenarlarına iki yüzden de Japon yapıştırıcı sürüldüğünden kumaşın iplik atması söz konusu olmaz.

Yelkenin dikey kenarı 113 mm, yatay kenarı 70 mm, eğri kenarı da 133 mm dir.

Kit ile tranfer kağıdına basılmış Türk bayrağı da verilmektedir.

İsteyenler yukarıdaki yelken ölçülerine uygun logo, fotoğraf, grafik veya yazıyı fotokopicilerde transfer kağıdına çektirip ütü ile yelkene basabilirler.

Rasih VerdigilMeral Okcu

Yelkenli filika setinde kutu içinde görülenler aynen verilmektedir. Modelcinin sadece boya, fırça ve Japon türü yapıştırıcı ile vernik için şeffaf ojeye gereksinimi olacaktır.