Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

PİRİNÇ TOPUN İMALAT HİKAYESİ
Yazı ve fotoğraflar: Mehmet Salihoğlu - msalihoglu@gemimodelciligi.com

Halil usta ile bir tanıdığım vasıtası ile tanıştım. Alçakgönüllü, sabırlı ve hakikaten usta bir insanla karşı karşıya olduğumu, örneğini verdiğim top ve bazı pirinç aksesuarların imalatını gerçekleştirmek için elinden geleni yapmaya çalışmasıyla anladım. (Biraz uzun bir cümle oldu galiba, ne yapayım alışkanlık :)

Kendisine biz modelcilerin çektiği sıkıntıları anlattım. İthal edilen bu ürünleri her zaman bulamadığımızı (ithalatçının kendi programı yüzünden) ayrıca pahalı olduğunu anlattım.

Türkiye'de imal edilebilen ürünler için ithalatın büyük bir israf olduğunu belirterek numunelerini verdiğim; top, çan, makara örneğini kaliteli ve uygun fiyatlarla üretmesinin mümkün olup olmadığını sordum.
Halil usta önce numuneleri dikkatle inceledi, yapıp yapamayacağını kestirmeye çalışarak makinanın ayar zamanı ile parçanın bitim zamanına göre maliyeti çıkarabileceğini, fakat az miktarda spariş kabul edemeyeceğini belirterek işi kabul etti.
Makinayı ayarlaması ve istenilen ürünün çıkması bir haftaya yakın zaman aldı. Nihayet istediğim kalitede toplar ve diğer aksesuarlar çıkmıştı. Soldaki fotoğrafı otomat, pirinç malzemeyi işlerken çektim. Mavi sıvı da bor yağı imiş, malzemenin zarar görmesini ve bıçakların yanmasını önlüyormuş.
Makina parçanın işini bitirdiği zaman toplar alt taraftaki haznede birikiyorlar.
Modelcilerin ihtiyacı olan aksesuarları Türkiye'de ürettirmenin manevi hazzı beni oldukça motive etti. İmkanlarım elverdikçe bu yöndeki ihtiyaçları karşılamaya çalışacağım.
Belirtmek isterim ki bazı şeyleri sadece para karşılığı yaptıramazsınız, önce inanacaksınız, anlatacaksınız, anlatabilseniz mesele hallolur.
İkinci işlem için soldaki fotografta görünen makinada topun namlu delikleri açılıyor. Üçüncü ve son aşama (alt taraftaki fotograf) topun ortasındaki pim delikleri matkap tezgahında deliniyor.
SONUÇ

Mümkün oduğu kadar ithal ürün yerine ülkemizde imal edilebilen ürünleri modelcilerin hizmetine sunmaya çalışan Salihoğlu Hobi Atölyesi modelciler için 3 cm uzunluğunda pirinç topu mükemmel bir şekilde imal ettirdi. İthal numunesinden daha güzel üretilen bu ürünü çok beğeneceksiniz.

Spariş için tıklayınız.

Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.