GÜNCEL

TÜRKİYE DENİZCİLİK İŞLETMELERİ A.Ş. Tarih ve Sanat Merkezi Müdürlüğü

Yazı ve Fotoğraflar: Mehmet Salihoğlu

Sayın Ali BOZOĞLU' nun bana yolladığı elektronik postasını okuyunca çok memnun oldum:

“ Merhaba Ben Ali Bozoğlu Türkiye Denizcilik İşletmeleri Tarih ve Sanat Merkezi Müdür V. İşletmemize ait bu güne kadar sahip olduğu gemilerin kitap, dergi  vs elde ettiğim gemi resim arşivi var talebiniz halinde hiçbir ücret vs talep etmeden karşılıksız olarak verebileceğimi bildiririrm. saygılarımla Ali Bozoğlu”
Kendileriyle irtibat kurup ziyaretlerine gittim. 1995' de kurulan ve bu güne kadar varlığından hiç haberim olmayan bu şirin Tarih ve Sanat Merkezi' ni gezme imkanını buldum. Bu arada Sayın Bozoğlu elindeki fotoğrafları bir CD' ye kaydederek bana verdi.

Bu fotoğrafları sitede açacağım ARŞİV kısmına zamanım elverdiğince yükleyip sizlerle de paylaşacağım. Sayın Bozoğlu'na şahsım, Gemi Modelcileri Organizasyonu ve bütün Gemi Severler adına teşekkürlerimi bir kez daha sunuyorum.

 
"1951 yılında Kayseri'nin Develi İlçesinde doğmuşum. İlk, Orta ve Lise tahsilimi İstanbul'da yaptım. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne girdimse de Babamın rahatsızlığı nedeniyle bitiremedim.
İş hayatıma bir plastik atölyesinde 1974 yılında başladım. Sonra Birlik Sigorta Şirketinde 1980 yılına kadar çalıştım. 1980 yılında şu anda da çalıştığım Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'ne girdim.
Halen burada Tarih ve Sanat Merkezi Müdür V. olarak çalışıyorum. Tarih ve Sanat Merkezi bünyesine 2002 yılında geçtim o zamana kadar gemiler, şirketimizin tarihi, beni hiç ilgilendirmemişti. Tarih ve Sanat Merkezi içerisinde Genel Arşiv'de var burada 100 yıl evvel bu kurumda çalışanların dosyaları var bakir bir tarih burada yatıyor. Sonra gemiler dikkatimi çekti, gelmiş geçmiş tüm gemiler, bu gemilerden hiçbir eser kalmamış, bir sonradaki nesillere aksedecek hiç olmasa resimleri kalsın istedim o günden bu güne kadar nerede ne halde olursa olsun tüm gemi resimlerini toplamaya başladım.
Bizimle Batı arasında ki en büyük fark; onlar bilgi ve tecrübelerini bir sonraki nesillere aktarmış, bizde ise kişiyle birlikte mezara gitmiş, onun için onlarla 100 metre yarışına girdiğimiz zaman onlara yanışa 50 metreden başlıyorlar. Tabi ki yetişmek mümkün değil bu nedenle bu arşivi oluşturmaya başladım talep eden herkesle, hiçbir ücret talep etmeden bunları paylaşıyorum. Yarınlara kalması için bu paylaşımdan da müthiş bir keyif aldığımı söylemek isterim." Ali Bozoğlu

Usta modelcilerden Sayın Rahmi TOPÇU' nun yaptığı GÜLCEMAL VAPURU modeli.

 

Türkiye Denizcilik İşletmeleri' ne ait bir çok geminin modellerini de görebilirsiniz.

 

Tablolardan özellikle Diyarbakırlı Tahsin Bey' in eserleri hoşuma gitti; “Cumhuriyet Vapuru Tophane Rıhtımında” tablosuna hayran kaldım.

Atatürk' ün el yazması Ege vapuru ile Marmara Vapuru hakkındaki takdir yazıları ve denizcilikle ilgili bir çok araç gereç bir arada…

Aletlerden bana en ilginç geleni: Fransız yapımı el ile çalışan torna…

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. Tarih ve Sanat Merkezi' ni Pazartesi, Çarşamba, Cuma günleri saat 10:00 -12:00, 14:00 - 17:00 arası ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

 

Adresi: Rıhtım Caddesi Merkez Han No.4 Karaköy – İSTANBUL www.tdi.com.tr