Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

Tabla Yapımı
Gemi Modellerini tozdan, meraklı bilinçsiz ellerden v.s. korumak için mutlaka tedbir almalıyız. Bunun en yaygın yolu da önce bir tabla yapıp sonra tablaya göre cam veya pleksi'den akvaryum yaptırmaktır.
Fikriniz olsun diye bir müşterime tabla yaparken aşama aşama fotoğrafladım, sizlerle paylaşıyorum. Sağdaki fotoğrafta görmüş olduğunuz tabla içi sunta olup dışı yapay kaplamadır. Kalın kontrraplak, Mdf malzeme de kullanılabilir. Tek parça masif kullanmanızı tavsiye etmem çünkü oynama yapar. Hem de büyük parça masif ağaç bulmak zor olduğu gibi pahalı da olur.
Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz "U" işkence de çok işime yaradı.
Piyasada hazır değişik şekillerde frezelenmiş çıtalar bulunmaktadır.
 
Çıta seçiminde dikkat edilecek husus çıta yüksekliğinin tabla yüksekliğinden az da olsa daha fazla olmasıdır. Böylece cam veya pleksi akvaryumu ters çevirip yerleştirdiğimizde camın sağa sola kayması önlenmiş olur.
 
Uygun frezeli çıtayı seçip 45 derece açılarla düzgün şekilde kesmenin yolu elektrikli gönye makinesi kullanmaktır. Ama şart da değil; mekanik metal, ağaç, plastik gönyeleri de kullanabilirsiniz.
Bu arada tablanın ölçülerini belirlerken 4 mm cam kalınlığını ve her taraftan en az 2 cm boşluğu hesap etmelisiniz.
 
Beyaz veya pembe plastik tutkalı fırça ile hem yapıştıracağımız tablanın kenarına hem de frezelenmiş çıtanın kenarına sürdükten sonra dikkatlice hafifçe yanaştırarak aynı frezeli çıtanın tersini kullanarak işkencenin düzgün sıkması sağlanır. İz yapmasın diye de işkence uçu ile tabla arasına mukavva veya ağaç parçaları konulur.
 
Sonra sıra ikinci kenara gelir, aynı işlem uygulanır. İyi kuruması için bir gün bekleriz.
Ertesi gün diğer iki kenarı aynı şekilde yapıştırıp işkencelerle sıkarız.
 
Yine bir gün daha kurumasını bekleriz.
 

Kuruma gerçekleştikten sonra ilk önce 220 kum zımpara ile sonra 600 ve 1200 kum zımpara ile frezeli çıtanın bütün yüzeylerini tesviye etmeliyiz.

Ağaç tornacısında özel olarak yaptırdığım tabla ayaklarını ortadan 6 mm çapında matkapla yaklaşık 10 mm derinliğinde deliyorum.
Aşağıdaki fotoğrafta da görülebileceği gibi deliğin içine rahatça giren bir yuvarlak ağaç çubuğu plastik tutkala batırıp deliğe sürüyorum.
Ardından 6 mm çapında yuvarlak ağaç çubuğu kavalye olarak kullanarak içine çekiçle çakıyorum.
Son olarak da 10 mm ayaktan dışarı taşacak kadar ayarlayıp mengede rahatça kesip pimli ayakları elde etmiş oluyorum.
Sıra geldi tablaya ayakları monte etmeye. T cetveli kullanarak çapraz dan 6 cm aralıklı ayak uçlarının delineceği yerleri kurşun kalem ile işaretledim. Sonra diğer çaprazında da aynı işlemi uyguladım.
Sivri zımba ile dört işaretli yere sert plastik takoz yardımıyla işaretleyip sonra daha kuvvetli vurarak havşaladım ki matkap ile delerken işeretlediğim yer kaymasın.
Yine 6 mm matkap ucuyla, ortalama 13 mm derinlikte 4 yerinden tablayı deliyorum. (soldaki foto)
 
Aşağıda, soldaki fotoğrafta görülebileceği üzere tabla üstündeki ayakların monte edileceği deliklere ince yuvarlak ağaç çubuk tutkala batırıldıktan sonra sürülür. Ardından sert plastik takoz ile ayaklar teker teker çakılır. Bu arada tutkal fazlalıkları da kurumadan ıslak bez ile hemen silinmelidir.
 
Aşağıda sağdaki fotoğraftan görülebileceği gibi de boya maskeleme bandı ile tabla kenarları maskelenir. Aynı işlem tablanın diğer kısmına da uygulanır. Tablanın alt kısmından itibaren ayaklar dahil antik ceviz renginde ahşap koruyucu uygun fırça yardımıyla önce bir kat sürülür.
Ardından tablanın üstü çevrilerek önce bir kat ahşap koruyucu sürülür. Bu esnada dikkat edilmesi gereken husus; alt tarafa uygulanan ahşap koruyucu frezeli çıtanın ortalarında yoğunlaşma ve izler yapar tam kurumadan orta kesimde biriken bu yoğunlaşmayı fırça yardımıyla yok ederiz.
Ahşap koruyucunun kuruması bir günden de fazla sürebilir. Tamamen kuruduktan sonra gerekirse 1200 kum zımpara yapılır ve ikinci kat ahşap koruyucu önce tablanın altına sonra üstüne uygulanır.
 
Kuruma gerçekleşmeden evvel maskeleme bandı sökülmelidir.
Bazı kırtasiyelerde ve büyük yapı marketlerde bulabileceğiniz kendinden yapışkanlı kadife kumaş görünümünde yeşil veya kırmızı malzemeyi önce yağlı kağıdından ayırmadan tabla üstüne göre makas ile keseriz. Keserken kağıdın üzerindeki düz çizgilerden faydalanmalıyız. Yağlı kağıdı aşama aşama açıp dikkatlice bir uçtan diğer uca yapıştırtıktan sonra hava kabarcığı kalmışsa söküp yeniden yapıştırabiliriz. Fazlalık olmuşsa üçgen uçlu neşter bıçağı ile traşlamamız kolay olur. Artık tablamız hazırdır; camcıya tablayı götürüp istenilen yükseklikte akvaryum yaptırabiliriz…