Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

Boğaziçi Olta/Yalı Sandalı
Omurgalarda: kayın,
Bodoslamalarda: dişbudak,
Postalarda: dişbudak,
Kaplamalarda: çıralı çam (lüks teknelerde maun),
Küpeşteler ve tirizlerde: kayın (lüks teknelerde maun) ağaçları kullanılırdı.
"5 -5.5 metre boyunda lüks yalı tekneleridir. Balık mevsimlerinde bilhassa kışın balık tutmak için, yazın ise gezinti teknesi olarak kullanılır. 30 yıl önce yalnız kürek ile kullanılmaktaydı. Sonraları içten takma veya dıştan takma motorlar kullanılmaya başlandı.
Yalı sahipleri kayıkhanelerindeki sandalları ile öğünürler, zamanın en usta sandalcılarına spariş verirler; içlerine optimüs lüks lambası, ceviz veya kıymetli ağaçtan olta sandığı ve lüzumlu aksesuarlarla donatırlardı.
Yalı kayıkhanelerinin altında makaralı donanım sistemi ile koca sandalı tek başına askıya alabilirlerdi." Mehmet ÖZKASIM

Plan çizim: Mehmet ÖZKASIM
Ölçek: 1/10
Model boyu: 57 cm.
Model eni: 16 cm.
Model yüksekliği: 15.5 cm.
Pafta sayısı: 2 büyük pafta.
Fotoğraf: 2 adet A4 renkli.
Bilgi: 3 adet A4
 
OLTA SANDALI MONTAJ KILAVUZU - www.gemimodelciligi.com/sandal.htm
Hazırlayan: Mehmet SALİHOĞLU 0532 2457643 - 0216 5260381

 

4 parçadan oluşan omurgayı kesip yapıştırdıktan sonra plandaki gibi baş (2) ve kıç (3) tarafları önlerine doğru tesviye ediniz. Planda omurga yan görünüşündeki 2 ve 3 numaralı parçalara paralel olan ve 3 mm aralıkla çizilmiş yeri yandaki şekildeki gibi iki taraftan tam boşaltmadan keserek oyunuz.

Böylece kaplama çıtaları baş bodoslama ve kıç bodoslamadaki oyuklara girecek ve sandal kaplanabilecektir.

 

Plandaki postalar gerçek sandal yapımına uygun çizilmiştir. Gerçekte 1/1 ölçek yapıldığında mevcut ağaçları tek parça bulmak mümkün olmadığından üç parça şeklinde postalar oluşturulmaktadır. Aynı zamanda bu yapım tekniği sandalın sağlam olmasını da sağlamaktadır.

Plandaki posta çizimlerinde simetri hataları olduğu için postanın sağ veya sol tarafını esas alıp diğer kısmını aynı parçadan kesebilirsiniz. Postanın orta kısmını da aynen kullanabilirsiniz.

Önerdiğim esas alacağınız posta bilgileri: 5-sol taraf, 6-sol, 7-sol, 8-sağ, 9-sol, 10-sol, 11-sol, 12-sağ, 13-sol, 14-sağ, 15-sol, 16-sol, 17-sol, 18-sol, 19-sol, 20-sağ, 21-sol, 22-sağ, 23-sol, 24-sol, 25-sol, 26-sağ, 27-sol, 28-sağ.

Bu arada askerlik günlerimi hatırladığımı belirtmek isterim. :)

3 parçalı postaları yukarıdaki fotoğraflardan da faydalanarak yapıştırdıktan sonra gereken yerleri tesviye ediniz. Sonra omurgaya 1'den 28'e kadar olan postaları gönye kullanarak yapıştırınız. Bunu yaparken basit bir tezgah imal edip kullanmanız daha doğru olacaktır.
Planda çizimi gösterilen geçici şekil verme mukavvasının alt orta bölümüne yine planda gösterilen şekilde kesilecek çıtaya küçük köşeli kundra çivisi ile çakınız. Sonra teknenin başı ile kıçına iki ucundan geçici olarak yapıştırınız. Bu arada postaların yukarıya çıkan uçlarını da yerlerine geçmesine dikkat ediniz. Eğer gerekiyorsa posta uçlarına göre bu mukavvayı yeniden ayarlayınız. Böylece kaplama işini postaların sağa sola hareket etmesini önleyerek daha kolay yapabilirsiniz.Postaların düzgün olup olmadığını yanlardan bir kaplama çıtası ile kontrol ediniz. Kaplama çıtaları ile postalar arasında çıkıntısız ve çöküntüsüz tam bir öpüşme sağlanmalıdır.
Sıra sarma (borda kaplama) işlemine geldi. Sarma işlemine baş ve kıç bodoslama yarıklarının üst tarafından başlanır ve bir sancak (sağ), bir iskele (sol) tarafına çıta yapıştırılarak aşağı doğru devam edilir. Sarma işleminde borda kaplama çıtalarının ilk ikisi planda gösterilen 42 ve 43 numaralı parçalardır. Plandaki gibi aynen kesildiğinde montaj kolay olacaktır. Daha sonra da normal kaplama çıtaları ile borda sarmaya devam edilecektir. Çıtaların kolay şekil alabilmesinin en uygun yolu su ısıtıcınızın buharına tuttuktan sonra elinizle şekil vermeye çalışmaktır. Kaplama çıtalarını baş bodoslamadaki yarığa uygun, sokarak kıça doğru yapıştırın. Baş bodoslamadan gelen kaplama çıtası kıç bodoslamadaki yarığa da girecektir. Burada dikkat edilecek husus çıtaların hem postalarına, hem de birbirlerine yapıştırılmasıdır. Yapıştırma işleminde japon tipi yapıştırıcı kullanılırsa sarma daha hızlı gerçekleşir. Çıtaları postalara yapıştırırken bazı yerlerde zorlanırsanız ortasından kesilmiş toplu iğnelerden de faydalanabilirsiniz. Toplu iğneleri kestikten sonra çakın ve çıtanın üstüne bükün. Kaplama işlemi bittikten sonra iğneleri mini kerpeten ile sökünüz.
Gövdeyi, tekne içini zımpara takozu ve elinizle küçük zımpara parçacıklarıyla tesviye edin, çöküntü ve ayrılmalar varsa su bazlı macunla doldurun. Kuruduktan sonra sıra ikinci tesviyeye gelir. İkinci tesviye aracı su zımparasıdır. Yüzey cam gibi oluncaya kadar zımparalayınız. Macunlama ve tesviyeyi içinize sinene kadar tekrarlayabilirsiniz. Postaların yukarı çıkan uçlarını aynı hizaya getirip küpeşte tahtasını posta uçlarınının üzerine yapıştırınız.Daha sonra yumruları monte ediniz.
Küpeşte ve yumru tesviyesinden sonra sandalınızı boyayabilirsiniz. Küpeşte, yumrular ve yumru arası verniklenmeden önce sandalın su kesimi altı ile üstü boyanmalıdır.
Bundan sonraki çalışmalarınızı, sandal ayağını (kalastra) monte ederek, ayağın üzerinde devam ettiriniz. Sırasıyla farş tahta alt çıtalarını, farş tahtalarını, iç triz çıtalarını (planda gösterilmemiş, bakınız: fotoğraflar), kemereleri, güverte çıtalarını ve diğer parçaları hazırlayıp monte ediniz.
Son bir kez daha gözden geçirip, kontrol ettikten sonra "Sandal" a uygun bir tabla yapın ve üzerine 4 mm camdan akvaryum yaptırarak tozlanmasını önleyiniz. Modeliniz artık hazırdır. Her zaman gururla seyredebileceğiniz bir köşeye koyabilirsiniz. Sıra bir sonraki modelde...
İsteyenler malzemeleri toplu olarak alabilecekleri gibi parça parça da alabilirler.
SIRA NO
AĞAÇ MALZEMELER
Ölçü (mm)
Materyal
Adet
1
Omurga (1-4), dümen (44), yeke (45) Kesilmemiş
11x70x1000
Ihlamur
1
2
Postalar (5-28), oturak (33), kucaklama tahtaları (34-35), paraçollar (37-38), kemereler (39), ilk ikişer kaplama çıtası (42-43), farş tahtaları, muhtelif parçalar Kesilmemiş
2x70x1000
Ihlamur
8
3
Normal kaplama çıtaları ve güverteler
2x10x1000
Ihlamur veya Ayous
20
4
İç trizler (planda gösterilmemis! )
2x6x500
Ihlamur veya Ayous
2
5
Kürekler (41) (Topaçlar hazır, pala ile topacı birleştirmek için pirinç tel, palanın kaba tesviyesi için 2 mm cam parçaları, ıskarmozlar, ıskarmoz yatağı ve ıskarmoz kayışı için tam mumlu ip dahil) Demonte
Pala: 5x15x195
Gürgen veya Kayın
2
6
Yumrular
2.5x2.5x600
Gürgen veya Kayın
4
7
Farş tahtası alt çıtaları-1
2x3x600
Ihlamur, Ayous, Gürgen veyaKayın
2
8
Farş tahtası alt çıtaları-2
2x9x600
Ihlamur veya Ayous
2
9
Basamak
5x5x150
Gürgen veya Kayın
1
10
Kalastra: Ayak (46-47)
4x33x243 mm 1 adet, 4x50x115 mm 2 adet
Sipo veya Maun
3 parça
11
Geçici Şekil verme mukavvası, alt çıtası ve çivileri
çıta: 7x10x520
Ihlamur
1
 
AKSESUARLAR: Demonte aksesuarların çizimleri, yapım kılavuzları ve/veya fotografları ambalajının içindedir.
Adet
Kepçe Demonte
1
Midye kepçesi Demonte
1
Kanca gönderi Demonte
1
Halatlar Demonte
4
Lüks: 2 parçadan oluşan pirinç üzerine nikel kaplama gövde, depo kapağı, tulumbası, anahtarı, gömleği, iç mekanizması, camı, sapı, pirinç tel askılığı, 2 adet askılık mapası dahildir. Demonte Montaj çizimi için tıklayınız.
1
Çapa: Pirinç. Zincir, halka ve halatı dahildir. Demonte
1
Maşa, bıçak (Foto:8), tahta Hazır
Takım
Olta Takım kutusu Lazer kit Demonte
Takım
Fener: Çile misinayy mantara kolayca sarmak için kullanylyr. Misina ve mantary dahildir. 2 parçası lazer kesimli ve deliklidir. Demonte
Takım
Tulumba Hazır
1
kaynademiri: 6 adet pirinç çivisi dahildir. Hazır
Çifti
Benzin Deposu (Foto:13): Sarı maden döküm depo + askılıkları + borusu Hazır
Takım
Motor kabini ve menteseleri : Demonte
Takım
Sandık: Demonte
1
Gazete: Masa örtusü olarak kullanmak, paket yapmak, şapka yapmak gibi çeşitli kullanım amacıyladır.
6
Dümen yekesi kayışı : Mapa, halka ve kancalarıyla birliktedir.
Takım
Yığın Ağ Demonte
Takım
Egzoz ve aynası Hazır
1
Dümen menteşeleri ve çivileri Demonte
Takım
Pervane (Sarı maden döküm) ayna ve mili dahil. Hazır
Takım
Metal kova (Bakır) Demonte
1
Çaydanlık-ikili Hazır 2. foto
1
Piknik Tüp Demonte 2. foto
Takım
Lüfer Hazır
1
Baş güverte, kıç güverte köprüsü-anelesi-Çivisi ve 6 adet mapa ile halka. Demonte
Takım
Kurtağzı (Sarı maden döküm) Hazır
Çifti
Bodoslama demiri (pirinç) ve çivileri
1
Bayrak
1