Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

PARMAK METAL RENDE

Diorama ve istenirse kullanım amaçlı metal rende için Gökhan Şimşek arkadaşımız gönüllü destek oldu, kendisine çok teşekkür ediyorum. Prototip üretimi konusunda, rendede kullanılacak metrik 2 vidayı bulmamda, bıçak olarak kullanmayı düşündüğüm bir bıçaktan iki bıçak çıkartıp kanalı olmayan bıçağa erezyon işlemiyle kanal açma konusunda ve metrik 2 kılavuz takımını temin etmemde bendenize çok yardımcı oldu. "Prototip Yapımı" konulu makalesini okumak için tıklayabilirsiniz.
Rende 1.6 mm lik matkapla delinrek kılavuz takımına hazırlanır.
İstediğim ölçek ve ölçülerdeki 2 ayrı metal rende çizildikten sonra ön prototip olarak SLS Prototip çıktısı alındı ve bunlar üzerinde kritik ederek ihtiyaç duyduğumuz değişiklikleri kararlaştırdık.
 
Kesinleşen çizimin Polyjet prototipi elime geçer geçmez hassas dökümcüme götürüp önce silikon kalıbını aldırarak sarı madenden hassas dökümünü yaptırdım.

 

 

Kılavuz takımındaki 3 kılavuz sırasıyla (kılavuzun sapı; tek çizik olan 1. çift çizik olan 2. hiç çizik olmayan 3. aşamada kullanılır) aparata takılarak elle saat yönüne çevrilerek vida yolu açılır.
Rendenin iç kısımlarını da metal ince spiral tel fırça ile tesviye ediyorum.
Metal Rendeler (Parmak Rende) konusunda ilerlemeler kaydettim.
Rendelerin kullanım amaçlı bıçağı konusunda maket bıçağı yetersiz oldu. Bende de bulunan Huğlu yapımı klasik av tüfeklerinin işlemelerini yapan Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı şirin bir kasaba olan Huğlu' dan Hüseyin Sandal ile internet vasıtası ile tanıştık. Kendisine ihtiyaç duyduğum parmak rende bıçaklarını yapıp yapamayacağını sordum. O da memnuniyetle yardımcı olacağını söyleyip birkaç numune yaptı ve yolladı. Bıçağı da denedim mükemmel oldu. Ağacı çok iyi kapıyor.
Eh bir de kutusu eksikti onu da beğendiğim kıl gönye kutusundan esinlenip prototipini yaptım. Menteşeleri, kilidi, kutu içinde kullanılan 4 mm kalınlığındaki antrasit süngeri de toptan temin ettim..
Ahmet ve Kıvanç Karaca'nın da ağaç çıta desteklerini de alarak meşe çıtalarla ve 3 mm kontraplak parçalarıyla nihayet fotoğraftaki hali ortaya çıktı.
Hadi biraz daha özenip Laser yazı ile Atölyemin ünvanını ve internet sitemin adresini de yazdırıp vernikledim mi artık tamam diyeceğim.

Kutu ölçüleri dıştan dışadır: 95 x 74 mm, yükseklik: 23 mm.