Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

MARMARA ADASI (PROKONNESOS)
Yazı ve fotoğraflar: : Mehmet SALİHOĞLU 0532 2457643 - 0216 5260381

FOTOĞRAF GALERİSİ
Marmara Adası - Marmara (Merkez) - Limandan genel görünüm.
Marmara Adası - Marmara (Merkez) - Denizde sandal.
Marmara Adası - Marmara (Merkez) - Şirin bir tekne (Melay).
Marmara Adası - Marmara (Merkez) - Sökülen mezar taşları.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - Genel görünüm 1.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - Genel görünüm 2.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - İskelede balıkçılar.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - İskelede balıkçı teknesi.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - İskele.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - Kumsalda sandallar.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - İskeleye yanaşmak için yol alan özel feribot.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - Kumsalda iki sandal.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - Eski çınar ağaçları ve çayır.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - İskele ve hayırsız ada.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - Kumsalda ahşap ırgat 1.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - Kumsalda ahşap ırgat 2.
Marmara Adası - Çınarlı köyü - Salihoğlu denizde.
Marmara Adası - Asmalı köyü - Sahilden bir bölüm.
Marmara Adası - Saraylar Beldesi - Açıkhava müzesinden 1.
Marmara Adası - Saraylar Beldesi - Açıkhava müzesinden 2.
Marmara Adası - Saraylar Beldesi - Sahilden görünüm.
Marmara Adası - Saraylar Beldesi - plajdan görünüm.
Marmara Adası - Saraylar Beldesi - Tepeden görünüm.
Marmara Adası - Saraylar Beldesi - Mermer ocaklarından bir tanesi.
Marmara Adası - Saraylar Beldesi - Salihoğlu Ailesi
Marmara adası'ndaki hem tatil hem de modelciliğe yararlı olmak adına 19 Temmuz 2004 tarihinde ailem ile birlikte çıktığımız seyahatten 02 Ağustos 2004 akşamı döndük. Adada olduğu söylenen eski çektirmeleri maalesef bulamadım, yok olmuşlar; bir balıkçıdan Erdek'te oldukları yönünde bir bilgi aldım ama oraya da gidemedim. Marmara adası'ndaki en son çektirme karaya çekilip disco'da kullanılmış diye duydum.
Ama marmara adasında en çok gördüğüm tipte "Marmara tipi balıkçı sandalı" nın bir tanesinin ölçülerini alarak fotografladım. Tatilimizi geçirdiğimiz Çınarlı köyünün ve iskelesinin, teknelerin fotoğraflarını çektim. Ayrıca adanın kuzeyindeki Saraylar beldesini ve açık hava müzesini ziyaret ettim. Merkez olan Marmara ve kara yolu ile ziyaret ettiğim yerlerin fotografları ile edindiğim izlenimlerini bilgilerinize sunuyorum.
Bu arada Çınarlı köyünde 1 yaşındaki kızım büyük bir tehlike atlattı. Siz siz olun tekne iplerinden uzak durun. Balıkçı teknesinin kıyıya bağlı halatına takılan sürat motoru ipin yanındaki hasır plaj şemsiyesi ve kızımın bebek arabasını 2-3 metre havaya fırlattı. Kemeri bağlı ve hasır şemsiyenin üzerine ters düştü. Allah korudu çok şükür görünürde bir problem olmadı.
Araştırmalarım sonucu adayla ilgili "Marmara Adası'nda sekiz bin yıl" isimli kitabı Marmara Belediyesinden satın alarak okudum ve sizlere de tavsiye ediyorum.
Kitabı edinmek isterseniz; Marmara Belediyesinin 227956 numaralı posta çeki hesabına 10.000.000.-TL yatırıp posta bilgilerinizi 0266 8855489 numaralı telefon ile Gürdal Eray Hanıma bildirebilirsiniz.
Merkez Marmara'da ÇAMALTI BURNU BATIĞI EKİBİ'nin bir bölümüyle tanıştım. Ekipten Mustafa Eruş beni bilgilendirdi ve kazı ekibinin çıkardığı amphoraları gösterdi. Henüz sonuçlanmamış bir çalışma olduğu için fotoğraf çekmeme izin verilmedi.
Ekibe çalışmalarında başarılar dileyerek internet sitelerini belirtmek istiyorum: www.nautarch.org (ingilizce) Ayrıca konu ile ilgili www.sualti.net/yazilar/camalti.htm internet adresinde Türkçe bilgilere ulaşabilirsiniz.
"13. yüzyıla ait olan ÇAMALTI BURNU l BATIĞI, Marmara Adası'nın batısında bulunan Çamaltı Burnu'nun 30 metre güneyinde yer almaktadır. Bu batığın öncelikle kazılmasındaki neden, döneme ait ticaret yollarının yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilerle sınırlı kalmasıdır.

Batığın araştırılması yazılı kaynaklara somut bulgular getirmesinin yanında dönemin tekne yapım teknolojisine de ışık tutacağı bakımından önem taşımaktadır. Ayrıca geminin kargosunu teşkil eden şarap yüklü amphoralar deniz ticaretinde kullanılan son devir seramik konteynerlerdir. 14. yüzyıldan itibaren amphoralar yerlerini tahta fıçılara bırakmışlardır." Doç. Dr. Nergis GÜNSENİN

Tavsiye üzerine gittiğimiz Çınarlı köyü hakikaten şirin bir balıkçı köyü. Denizi temiz ve uzun bir plajı var. Sıcağı pek hissetmedik zira üşütmeden esen rüzgarlar bol.

Pansiyonculuğun da yaygın olduğu bu köyde 3 yataklı, içinde mutfağı banyosu olan müstakil odaya günlük 30 milyon verdik. Yemek bize aitti. Köyde bakkal ve marketler, lokantalar, çay bahçeleri sebze meyva satan manavlar, bir kasap, bir fırın da mevcut. Köye ilk gelişimde fırından gelen mis gibi ekmek kokusu burada daha da kilo alacağımı hissetmeme sebep oldu. Ekmek harika...

Her gün kumsala yanaşan bir kayıkta da açma, kurabiye gibi çeşitli unlu mamüller satılıyor.

Günlük balık yeme imkanı bulduğumuz bu köyde balık almak isterseniz sabah erken kalmanız gerekiyor zira talep çok balık kalmayabiliyor. İstavritin kilosu 5 milyon, uskumrunun kilosu 10 milyon. Akşamları genellikle bol bol balık yedik.

Mutlaka belirtmem gereken bir husus da köyde sağlık ocağı var, doktor yoktu! Biz orada iken bir turistin kalp krizinden vefat ettigini duydum. Bu duyumum öncesi sık sık yapılan anonsta, köye gelen yerli turistlerden varsa bir doktorun sağlık ocağına çağrıldığını duyduk. Baþka bir sabah iskeleye doğru tam yol gelen bir balıkçı sandalı gözüme takıldı. Hemen iskelenin karşısındaki kahvehanede de diğer köylüler sandalın tam yol geldiğini farketmişler aralarında bu işte bir tuhaflık olduğunu konuşuyorlardı. Sandal iskeleye yanaştı ve birden kalabalık oldu. Ardından bir taksi geldi. Öğrendiğim kadarı ile balıkçı denizde fenalaşmış ve bir an önce kendisini karaya atmak istemiş.
Bir balıkçının yerli turistlere sitemi: Kumsalda kayıklarla denize girenler içiçe oluyor bazen. Bazı turistlerin çocukları sandalların içine giriyor, tepiniyor, karıştırıyor, en önemlisi sandalın içine kum girmesine sebep oluyorlar. Çocuklara bazen büyükler de katılıyormuş. Yaşlı bir balıkçı teknesiyle uğraşırken sohbetimizde bana bu konuda şikayette bulundu. Sonuçta teknenin boyasına zarar verilmiş oluyor. Onun için bu gibi yerlerde turistlerin daha dikkatli olması gerekir.

"Dünya mermer rezervlerinin % 30'dan fazlasına sahip olan Türkiye son 10 yılda yapılan yatırımlarla dünya mermer sektöründe önemli bir yere gelmiştir. Bu rezervlerin sadece % 20'lik bölümü çalışmaktadır. Saraylar beldesi ise Türkiye mermer rezervinin % 15'ine sahiptir. Bu rezervin ancak % 10'u işletilmektedir.

Mimar Sinan Üniversitesi Saraylar Ugulamalı Mermer Heykel Sempozyumu her sene uluslararası nitelikte düzenlenmektedir. Ulusların kültürlerinin biraraya geldiği çok güzel eserleri ülkemize ve Saraylar'a kazandırmıştır." A. Remzi DİNÇER Saraylar Belediyesi Eski Başkanı

 

Saraylar beldesini gezerken Sayın Rahmi KOÇ'un yakınlardaki eski mermer fabrikasını gezdiğini öğrendim.

İnşallah burayı satın alır ve müzesine dahil eder de yok olmaktan kurtulur bu fabrika.

Hatta İstanbul-Marmara Adası hattına müzesi veya ilgili şirketi aracılığıyla özel turlar düzenleyerek hem kültürel turizm hem de deniz turizmini daha organizeli şekilde hayata geçirebilir.

Marmara Adası'nı karadan bir rehber eşliğinde turlamak istedim ama deniz turu vardı. Kara turuna fazla ilgi olmadığı için düzenlenmediği söylendi. Arazi aracıyla çıkılabilen yerleri maalesef göremedim. Çınarlı ile Saraylar arasındaki yüksek tepelerde Ortaçağdan kaldıkları muhtemel şatoya benzeyen yıkıntıların olduğunu okuduğum kitaptan öğrendim. Kimbilir adada daha nice güzellikler ve eski eserler var ama bizzat ulaşamadım. Bu kadarı için de Allaha şükürler olsun.

Ayse Nazli, Beren, Mehmet Salihoglu