Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

GÜNCEL
Kuzey Ege

2005 yılından beri motosiklet kullanmaktayım. 2007 yılında 3 yıl vade ile eşime aldığımız otomobile alışmam biraz zaman aldı. Ehliyetim oldukça eski olmasına rağmen duran araca çarpma başarısını gösteren bir acemi sürücü olarak uzun yola çıkabilmem için 1 sene şehir içi otomobil kullanmam gerekti.
İlk uzunyol denememi İstanbul - Geyve arasında, yanımda tecrübeli bir şoför olan kayınbiraderim ile gerçekleştirdim. Yol boyunca bana hatalarımı söyleyerek çok yardımcı oldu. Yol boyunca en büyük yaşadığımız sıkıntı körfez bölgesi civarında bir Tır'ın tam ben geçerken sinyal vermeden sağ şeritten sol şeride geçme teşebbüsü oldu. Fren yaparak ve devamlı kornaya basarak önüme çıkmasını engellemiştim.
 
Öncelikle Küçükyalı'daki karayollarından "2008 Türkiye Karayolları Haritası" edindim.
Kuzey Ege seyahatimizde de güvenli ve rahat olması sebebiyle 28 Haziran 2008 tarihinde Hızlı Feribotla Yenikapı'dan Bandırma' ya, geldik. Sonra Bandırma, Aksakal, Susurluk, Balıkesir, Havran üzerinden Burhaniye'ye vardık.
Trafik levhalarına, işaret ve işaretçilerine mümkün olduğunca uyunca çok rahat bir yolculuk yaptık.

29 Haziran'da Burhaniye - İskele Mahallesi, Akçay, Kızılkeçili' ye; 30 Haziran'da Ayvalık-Merkez, şeytan şofrası, Alibey (Cunda) adası; 1 Temmuz'da tek başıma Ayvalık-Merkez'e; 2 Temmuz'da Assos-Eski Liman ve Antik Tiyatroya; 3 Temmuz'da İskele mahallesinin 1.5 km karşısındaki Taylieli Köyüne, Edremit Zeytinli beldesine, Sütüven Şelalesi'ne ve Hasanboğuldu'ya gittik.

4 Temmuz'da da İstanbul'a döndük.

 
Ahmet Yorulmaz'ın yazdığı "Ayvalık'ı Gezerken" isimli kitabı da bu arada okuma fırsatı buldum.
 

Bu seyahatimizde konakladığımız yerden www.hotelclubfiord.com çok memnun kaldık. Bütün personele teşekkür ederiz.

 

Bu yörelerde devamlı esen rüzgar sıcağa rağmen bunaltmıyor. İskele mahallesindeki yat limanı da bol rüzgarlı…
 
Aşağıdaki iki fotoğrafa dikkat edilirse ağların üzerindeki balıkçı rüzgara karşı bilmem kaçıncı uykusunu uyumakta... Hidrolik Ağ makarasının öteki yüzünün fotoğrafını çekebilmem için tekneye çıkmam gerekti. Önce bana doğru yüzü dönük olan balıkçı uyanır gibi oldu. Günaydın diyerek izin almak istedim ama beni duymadı, gözleri kapalı olarak bir kedi gibi yalandıktan sonra başını öteki tarafa döndü. O an balıkçının yerinde olmak istedim. Aman Yarabbi ne keyifli bir uyku, hem de rüzgara karşı...
 
 
 
 
 
 
 
 
Kardeşlerimdeki astım hastalığına çare olarak bu yörelerin havası iyi geldiğinden Edremit Kızılkeçili beldesinde yıllar önce küçük bir arsayı annemle almıştık. Babam ise şimdi kabası yıllar önce başlanan binayı bitirmeye çalışıyor. Bu vesile ile babamı da ziyaret ettik. Torunlarını ve bizi görünce çok mutlu oldu.
Şeytan sofrası denilen tepeye vardığımızda manzara harikaydı. Rüzgarı neredeyse bizleri uçuracaktı.
 
 
 
Eski Ayvalık evlerinin genel özelliği; 3 katlı olurlar, bodrum dükkan veya depo, orta kat kışlık, üst kat ise yazlık olarak kullanılır. Bodrumun altında da su sarnıcı bulunur.Damdaki yağmur suyunu toplayan tesisatla suyu boruyla sarnıca kadar ulaştırarak suyun birikmesi sağlanır ve içinde oturanın su ihtiyacı karşılanırmış.

Ayvalık'ta eski zeytinyağı fabrikaları deniz kenarında. Sebeplerinden biri zeytin işlenirken deniz suyu da kullanılır, zeytine ve zeytinyağına özel bir nefaset katarmış. Diğer nedeni de deniz yoluyla nakliyenin kolayca yapılması ve atıkların denize dökülmesi.

Şimdilerde deniz kenarında faal zeytin fabrikası kalmamış.

 
 
 
Edremit, Zeytinli Beldesi içinden gidilen Sutüven Çağlayanına kadar otomobil ile rahatça vardık. Hasanboğuldu mevkiine varmak için de 300 - 350 metre kadar bazen çok daralan patika yoldan yürüdük.
Buz gibi tertemiz suyla akan dere boyu orman masaları mevcut. İstediğimiz yerde mola verip doğanın keyfini süreli de olsa çıkardık.