Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

KOMPAS NASIL KULLANILIR? - Mehmet Salihoğlu

Bu sayfayı kompas'ı hiç kullanmayanlar ve kısmen kullananlar için özellikle hazırladım. Umarım faydalı olur.

Soldaki fotoğrafta kompas kapalı ve ölçü "0" mm.

Gemi modelciliğinin vazgeçilemez aletlerinden biri olup kesinlikle kullanılmalıdır. Çıtaların kalınlık ve en ölçülerinin tespitinde, kontrolünde, çeşitli aksesuarların muhtelif ölçülerinin tespitinde, kontrolünde, gemi modeli planlarının ayrıca malzeme ve ölçü listesi yoksa direkt pafta üzerinden ölçü alınmasında gibi bir çok aşamada kullanılır.

1- Ölçü alınırken "0" noktasındaki çizgi ölçüyü gösterir. (15mm)
2- Kalınlık ve dış çapı belirleyen ağızlar.
3- iç çapı belirleyen ağızlar.
4- Derinliği ölçen lama.
5- alınan ölçüyü sabitlemek için kullanılan kulplu vida. Sıkılınca kompasın hareket etmesi önlenerek, oluşan ölçü sabitlenir.
1- Siyah oring'in dış çap ölçüsü "0" noktasındaki çizgi 35 mm'den küçük olduğu için ilk önce 34 mm okunur.
2- Sağdaki rakamlardan "9" üstündeki çizgiyle tam kesiştiğinden ölçünün devamını oluştırur. Yani 0.9 mm daha ölçüye eklenerek 34.9 mm toplam hassas ölçü tespit edilir. Daha hassas ölçü tespitleri için dijital kompas kullanmamız gerekir. Bizim örneğimizdeki kompas mekaniktir.
 
Kompasın en üstündeki ölçüler "inç" cinsinden alt tarafındakiler de "mm" cinsindendir.
Bazı planlarda "inç" cinsinden ölçüler verildiğinden kompas yardımıyla rahatça "mm" karşılığı bulunur veya tam tersi "mm" cinsinden ölçü aldığımızda kaç "inç" olduğu kolayca tespit edilir.
Soldaki fotoğraftan anlaşılacağı üzere siyah oring kalınlığı tespit ediliyor. Gemi modeli kitlerinin içinden çıkan çıtaların kalınlığı ve eninin tespitinde, kontrolünde kompas şart. Eğer normal cetvel ile ölçmeye kalkarsanız muhakkak yanlışlık yaparsınız.
 
Ayrıca elinizdeki çıtaların hangi ölçüde olduğunun tespiti ile makineniz varsa keseceğiniz ve kestiğiniz çıtaların ölçü kontrolünde kullanmak durumundasınız.
 
Bendeniz daire testere ile çıta keserken testere ile siper arasındaki ölçüyü kompas ile belirliyorum. Baştan ikinci fotoğraftaki 4 numarada gözüken lamayı 5 numarada gözüken vida ile çıtayı keseceğim ölçüde sabitleyerek mastar yaparak ölçülendiriyorum.
Yukarıdaki fotoğrafta iç çapın ölçüsünün alınış şeklini görüyorsunuz.
 
Sağ taraftaki fotoğrafta ise derinlik ölçülüyor. Karton kutunun sünger ile üst tarafını başka türlü sağlıklı ölçmek mümkün değil.