MEHMET SALiHOGLU HOBÝ ATELYESi ne girmek icin TIKLAYINIZ.
"İstanbul-Ordu-Trabzon-Rize-Sinop-İstanbul Seyahatimiz" Mehmet Salihoğlu

Üstten soldan sağa: Asiye halamın kızı Neşe, akrabalarımızdan Hayrullah, Asiye Halam, Ahmet Eniştemiz, eşim Nevin, çocuklarım; Beren ve Ayşe Nazlı.
Alttan soldan sağa: Asiye halam, ben (Mehmet Salihoğlu), Asiye halamın yaptığı Karalahana, kızım Ayşe Nazlı ve Ahmet Enişte.

Akrabalarımızdan Mustafa Salihoğu ve şirin, akıllı oğlu Sabri (Maşallah diyeyim de nazar değmesin) ile birlikte Ağaran Şelalesinde "Muhlama" , "Laz böreği" ve saç kebap yemeğe davet edildik. Derin konulara daldık, ben özellikle Adalet konusundaki sitemlerimi paylaştım kendisiyle… Mustafa Salihoğlu, sevilen sayılan bir esnaf Çayeli ve çevresinde, aynı zamanda Belediye Encümen üyesi'dir. Almus markası ile çay makasları üretmekte, bol çeşidiyle her türlü hırdavat ürünlerini de kapsayan dükkanıyla hizmet vermektedir. Bize gösterdiği ilgiye teşekkür ederiz.

Eşim devlet memuru olduğu için Ordu'da öğretmen evinde (fena deðil) konakladık. Çayeli'nde öğretmenlere eğitim verilen Hizmet İçi Binası'nda (çok rahat ettik) konakladık. Fiyatlar kahvaltı dahil çok uygun idi. Sinop'da ise Turhan Apart Pansiyon'da kaldık, çok rahat ettik burada da ilk gece alt katta geceliği 150 TL ye, sonra boşalınca daha büyük daire olan üst katta da geceliği 175 TL ye kaldık ailecek.

Bazı çevrelere göre Dr. Rıza Nur'un Hatıraları, 'hezeyan'; bazı çevrelere göre de, yakın tarihimizin bakir gerçekleri üzerine ışık tutan müthiş ifşaat, 'Türk tarihine kıymetli bir vesika', Cumhuriyet dönemine ilişkin sivil belge",
'"çok kıymetli, zengin ve ibret dolu tarihi vesikalar yığını", "alternatif tarih için çok önemli bir kaynak"tır. Kim haklı? "Turgut Özakman", "Dr. Rıza Nur dosyası" adlı incelemesinde bu soruları, yine Dr. Rıza nur'un yardımıyla yanıtlıyor.
 
"Üniversite mezunu olan kayınpederim bir sohbetimizde bana gençlik yıllarında bir cildini okuduğu Dr. Rıza Nur'un Hatıralarını yazdığı sansürsüz bir kitabı olduğunu söylemişti. Ben de merak ettim sansürsüz baskısını 3 cillt olarak bir sahaftan satın aldım. 3. cilde göre sonradan 4. cilt de çıkmış onu da edinmeye çalışacağım. Niye sansürlenmiş diye merak ettiğim bu ciltlerin birincisini okumaktayım. Bu sene Sinop'a uğrayınca kitapta okuduğum özgeçmişi ile ilgili bilgilerden kendi adına bir vakıf kurduğunu ve evinin kütüphane olarak hizmet verdiğini öğrenince, yerini öğrenip ziyaret ettim. İnternetten araştırdığımda Dr. Rıza Nur Dosyası ismiyle Turgut Özakman'ın bir kitabı olduğunu öğrendim ve yazımı yazdığım bu anda ilgili yere siparişini verdim bile…" Mehmet Salihoğlu

Alparslan Güzle'yi beklerken Müzeyi (Sinop Arkeoloji Müzesi) modelci gözüyle inceledim, bol fotoğraflar çektim. müzede buluştuk, otomobiline davet etti, kendi otomobilimizi park ettiğim yer hakkında tereddütte olduğumu belirtince "merak etme bir şey olmaz, çekilirse de zaten ben çekerim" dedi ve kahkayı patlattık birlikte, çünkü kendisi Sinop ve civarının tek çekici firması.
İlk etkinlik olarak birlikte arkeolojik kazı yapılan ("Sinop Kale Excavations" Sinop Kalesi kazısı) yere gittik, beni "Owen Doonan" ile tanıştırdı. Bilgi aldık, Kendisine ve ekibine çalışmalarında başarılar dilerim. Röntgen ile tesbit edilen önemli bir denizcilikle ilgili yerleşim alanını ortaya çıkarmaya çalışacaklar yanlış anlamadı isem.

Daha sonra birlikte İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet TOSUN ile tanıştırdı.

Çapar teknesini ve bu tekne ile ilgili bilimsel araştırmalar da yapan ve kendisi ile Bodrum Turgutreis Sualtı Arkeoloji Enstitüsü'nde tanışma fırsatı bulduğum "Mare Noustrum" takma adıyla tanıdığımız dostumuzun çabalarını da son yazdığı mektubunu da dikkate alarak konuştuk.

Ben de özellikle akademisyen ve araştırmacıların yapmak istedikleri projelerle ilgili kaynak, sponsor bulmak konusunda her zaman yardıma ihtiyaçları olabileceklerini bu yardımın onların şahsına değil projeye olduğunun altını çizerek çıkacak bilgilerin önemini aklım erdiğince vurgulamaya çalıştım.

Alparslan Güzle'den de bu konuda destek bulmaya yardımcı olmasını rica ettim.

Alparslan Bey; Hikmet Bey ve beni balık lokantasında balığa doyurdu sağolsun. Onlara avans verdim, yediklerini yediler, geri kalanı afiyetle temizledim. Alparslan bey meraklı olduğumu bildiği için Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün Sinop ile ilgili kitaplarından ve broşürlerinden iki takım bana sağladı. Bir kitap çok çok önemli eski eserlerin çizimleri tek tek yapılmış. Bir takımı atölyeme müsait zamanında beklediğim Mare Nostrum dostumuza şimdiden ayırdım bile.
Bu etkinliklerin sabahında da Dr. Rıza Nur İl Kütüphanesi'ne bir kez daha gidip özel odasını ziyaret ettim; yazdığı yayınlanmış ve yayınlanmamış 3 sayfa A4 e sığdırılmış eserlerinin listesini, açıklamalı bir fotokopisini temin ettim, anlayışlı ve yardımsever personel sayesinde. Sinop'u bitiremedim. Kısmet olura sıcak olmayan bir zamanda belki bir veya iki arkadaş ile özel olarak tekrar gitmek ve araştırmalarıma devam etmek istiyorum. Hakikaten esrarlı, güzel, ilginç bir yer; hele orada Alparsan Güzle gibi dostlar varsa...
Bahsetmeyi unuttum, Gürcan Güldüler'in modelci gözüyle yıllar evvel tesbit ettiği Taka ile ilgili (http://www.gemimodelciligi.com/takagurcangulduler.htm) sayfasını Hikmet TOSUN ve Alparsan GÜZLE ile paylaştım, ev üzerine yıkılmış bilgisine rağmen taka büyük ihtimalle sağlamdır görüşü hakim olduğu için onun kurtarılması ve halka mal edilmesi için gerekenin yapılacağı ön haberini vermek istiyorum. Eğer enkaz odun yapılmadıysa tabi...İnşallah odun olmamıştır...!!!