Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

Hassas dökümlerin ağacından kesilip kullanıma hazır hale gelmesinin aşamaları
 
Ağaç şeklindeki hassas dökümleri önce kırmızı saplı keski ile koçanından kesiyorum.
Siyah saplı keskiyi de kalan çapakların kesilmesinde kullanıyorum.
Bazen de metal kıl uçlu (3/0 veya 4/0) testere ile de keskinin giremediği yerleri kesmem gerekiyor, fotoğraftaki dümen çarkının çapakları (mal yolu) gibi.
Bütün aksesuarlara ince tesviye uygulamak zaman olarak mümkün olamadığı için en azından genel temizlik ve parlatma için mini bilyalı tambur makinesını kullanıyorum.
 
Üç veya dört kez en az 20-30 dakikadan toplam 60-90 dakika bir ileri bir geri çalışan bilyalı tambur makinasına her seferde biraz su, sıvı deterjan, sıvı parlatıcı da ekleyerek aksesuarları temizleyip parlatıyorum.
 
Daha sonra her turda musluk altında yıkayıp içindeki suyu bilyalar dökülmeden boşalttıktan sonra en sonuncu turda büyükçe bir süzgece tamburu bilyalarıyla birlikte boca ediyorum. Sıra saç kurutma makinesi ile kurutmaya (bir yandan karıştırarak) geliyor. Ardından cımbızla aksesurları bilyaların içinden ayıklayıp başka bir kaba alıyorum. Bazen aksesuarlara yapışan bilyaları da ayıklamak gerekiyor.
 
Nihayet aksesuarları da ait oldukları kutucuklara/bölümlere yerleştiriyorum. Ayıklama işinde bazen çocuklarım da yardımcı oluyorlar. Özellikle tatil zamanlarında onların yardımını istiyorum ki bu hobiye yavaş yavaş alışsınlar, tabi ki baskı yapmadan, zorlamadan, teşvik ederek…
Foreks, plastik, ahşap, metal aksesuar örnekleriniz pirinç veya bronz döküm olarak çoğaltılır. 0532 2457643- Mehmet Salihoğlu