G e m i ..M o d e l c i l e r i - Haldun ÜNSAL

Röportaj ve fotoğraflar: Mehmet Salihoğlu
Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi (Başkan Yardımcısı)

1951 İstanbul doğumlu,

Galatasaray Üniversitesi Makina Mühendisliği Fakültesi mezunu,

evli, 1 çocuk babası.

Sayın Haldun Ünsal ile dernekte buluştuk, daha önce sözleştiğimiz üzere dernekten sonra Ortaköy'deki bir apartman dairesinin garajının bir bölümünde olan atölyesine gittik. Kapıdan içeri girer girmez başka bir aleme daldığımı hissettim. Çünkü hayat pahalılığı, trafik, ve çeşitli nedenlerden oluşan stres atölyeden içeri girememişti. Bir süre sonra eşi Canan hanım da geldi. Hem sohbet edip hem fotograf çekmeye başladım. Haldun Bey ve Canan hanım çok hoş sohbet, alçakgönüllü, kibar insanlar. Canan hanım bizim derneğimizin de üyesi aynı zamanda. Haldun Beye gemilerin donanımında yardımcı oluyor. Özellikle usturmaça örme işinde usta olmuş. Kendilerine ilgileri ve zaman ayırdıkları için çok teşekkür ediyor, yazı ve fotoğrafları sizlerle paylaşıyorum. Mehmet Salihoğlu
HALDUN ÜNSAL & CANAN ÜNSAL
"Gemi Modelciliği ile ilgili çalışmalarım gerçek anlamda 22-23 yıldır sürmekte. Bu konuya olan merakım ise ilkokul yıllarımda başlamıştır. Deniz sevgim teknelerle bütünleşmiş ve ilgimi çeken tekneleri; basit şekilde ağaç kütüğünden oyarak, tahtaları kesip yapıştırarak, modelini yapmaya, bu modelleri havuz, deniz kenarlarında yüzdürmeye çalışırdım.
Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği'nde merakım ve teknik bilgim gelişti. İlk planlı modellerim statik (hareketsiz) modellerdir. Son 20 yıldır ise bu çalışmalarımı mühendislik ve elektronik yönünden arttırarak dinamik (hareketli) - yüzer modeller yapmaya başladım ve devam ediyorum.
Benim için bir modelin en zevkli ve heyecan verici tarafı, yapımı bitip deneme ve yüzdürme aşamasında başlıyor. Modelin izolasyonu, denge ayarı, elektroniği, çalışan bütün fonksiyonların (şaft-pervane-motor, ışıklandıma, hareketli ırgat, gemi düdüğü, baca dumanı) çalıştırılması, kontrolü, araştırma ruhunuzaayrı bir heyecan katıyor. Araştırma ruhu ile dinamik modeli yaptıysanız, model gerçek anlamda kafanızda bitmiyor. Birkaç yıl sonra dahi, modelinize mühendislik yönünden geliştirmeyi ve yenilik yapmayı düşünebiliyorsunuz.

"Her sınıf tekneden bir dinamik model yaptım:

römorkör, yangın söndürme, balıkçı gemisi, ağ teknesi, buharlı yat, maun sürat teknesi."

"Modelcilik öyle bir sevgi ki, içinizde doğup büyüyor ve gittikçe gelişiyor, bitmeyen bir tutkuya dönüşüyor. Her şeyden evvel bir konuya ilmi ve ciddi bakmanızı sağlıyor, araştırma, okuma, sorup öğrenme yönünüzü geliştiriyor.
Genel anlamda gemi modelciliği açısından problemlerimizin plan-proje, yapım tekniği gibi kısımlarını Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği'mizde, arkadaşlarımızla çalışmalar yaparak, mevcut planlardan faydalanarak ve karşılıklı yardımlaşma ile çözüyoruz.
Malzeme temininde ise yine dernek arkadaşlarımızın gittiği yerleri öğrenerek ve kendi bildiğimiz hobi mağazalarından yararlanıyoruz. Bilmeyen arkadaşlarımız için bu konuda da Mehmet Salihoğlu arkadaşımız çok faydalı çalışmalar yapmış olup, liste halinde modelcilikte gereken malzeme teminleri için mevcut yerleri ve hobi mağazalarını çıkartmıştır."
"Hobiler bilhassa içinde bulunduğumuz zamanda daha da önem kazanmıştır. Çeşitli problemler, sorumluluklar, stresli yaşam çarkı içinde özel bir uğraşınız varsa, bu konu sizi belli bir yöne motive ediyor, üzerinizdeki stresi alıyor ve terapi etkisi yapıyor. Kafaca kendinizi daha rahatlamış hissediyorsunuz. Hobisi olmayan bir insan, bilhassa emeklilik döneminde kendini çok daha fazla rahatsız, huzursuz, tatminsiz hissediyor."
"Statik olarak yaptığım modellerim ise camekanda duruyor."
Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği'nin 2002 yılında düzenlediği "Uluslararası Statik Gemi Modelleri Yarışması ve Sergisi"nde ahşap kit sınıfında altın madalya kazanmış iki adet modeli.
"Yapım tekniği kalitesi bu özelliklerle birlikte zamanla gelişiyor. Modelcilik belli bir konuyla sınırlı kalmaz. Benim modelcilik çalışmalarımda gemi ön plandadır. Aynı zamanda eski senelerde yapmış olduğum çok miktarda otomobil ve zırhlı araç modellerim, hareketli tren diaroması ve metal araba kolleksiyonum mevcuttur. Üç sene evvel 1/10 ölçeğinde içinde mobilyaları ve yanan lambalarıyla bir ev maketi de yapmıştım.
Özellikle modelciliğe yeni başlamak isteyen arkadaşlarda, bana göre sabır ve araştırma-öğrenme merakı olmalıdır. İnce ve kalın kablo tellerinden otomobil, bisiklet modeli dahi yapabilirsiniz. Mühim olan konuya istek duymak ve başlamaktır. Teorisini ve nasıl yapılacağını öğrendikten sonra, çalışmalarınız arttıkça yapım kalitesi de artacaktır."

 

Derneğimizin az sayıdaki dinamikçilerinden olan Haldun Bey, bir çok gösteriyi derneğimizi temsilen gerçekleştiriyor.

Uzaktan kumanda düğmeleri aracılığı ile ağları indirip çıkarıyor; düdük sesi, kampana sesi, motorların yavaştan hızlıya çalışma sesleri, martı ve deniz sesleri, ışıkların yanması, pervanenin çalışması, küçük bacasından duman çıkması, dümen kontrolü de aynı kumanda ile çalıştırılıyor.

Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği'nin tanıtımı için TRT2 kanalında Deniz Magazin programında yayınlanmak üzere Sayın Levent ÇELMEN, Haldun ÜNSAL ile röportaj yaparken.