Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi -Yeni Proje Çalışmaları - Restorasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Güncel - Geçmişte - Pulculuk - Sponsorlar - Basın -İlgi - E-mail - Linkler

"Yakamoz"

(Grand Soleil 56)
Yelkenli-Motorlu Yat
Ölçek: 1/38
 
Güncelleme: 4.9.2011
İlgili videolar…
http://vimeo.com/4847741 Förling (furling) sistemi gösteriliyor.
 
10 seneden beri tanıştığım üstadımız Fahrettin ELMACI'ya bu projemi anlattım, işbirliği teklif ettim, sağolsun beni kırmadı ve hemen çalışmalara başladı.
Aldığım ölçüleri ve çeşitli notları, araştırıp bulduğum çizimleri, çektiğim fotoğrafları kendisine verdim. Amatör modelcilerin kolayca yapabileceği ayrıntılı çizimlerle meydana çıkacak bu yat modelinin plan setini ve/veya tüm aksesuarlarıyla kitini meraklılara sunmayı istiyorum.
"Grand Soleil 56 markalı yelkenli-motorlu teknenin modelinin gövdesi (omurga ve postalar) çizildi.
Güverte üstü çizimlerinin bir kısmı eskiz olarak çizildi. Eksik kalan kısımları bizzat çizmeğe gayret ediyorum. Bir yandan da teknenin eksik kalan donanım ve aksesuarlarını model üzerinde tamamlamaya çalışıyorum.
İsteyen modelcilere plan seti, çıtaları, aksesuarları içinde, ahşap kitini sunmak istiyorum kısmet olursa." Mehmet Salihoğlu

Yakamozun manası: "Yakamoz (Rum. diakamós), uyarıldığında ışık saçan tek hücreli bir deniz canlısıdır. Denizin ateş böceği olarak da düşünülebilir çünkü iki canlının biyolojik olarak ışık saçması (Biyoluminesans) onları özel kılar. Boyut olarak küçük olan bu canlının birçoklarının bir araya gelip, ışık saçmasına da yakamoz denir. Yakamozun gözlemlenebilmesi için diğer ışık kaynaklarının (Güneş, Ay ve Şehir ışıkları) yakamoz ışıklarını bastırmaması gerekir. Yakamoz oluştuğunda denizde uzun floresan lambalar yanıyormuş gibi gözükür. Noctiluca scintillans balonsu bir görünüme sahip bir ökaryottur. Diğer Ateşrengi alglerinki gibi sert bir zırha sahip değildir ve balonsu bir görünümü vardır. İki kamçısından uzun ve yapışkan özelliği bulunanı ile deniz yüzeyine yakın seviyede avlanır. Rastgele hareketleri sonucu kamçısına yapışan diğer mikroskobik deniz canlılarıyla beslenir. Çapları 1-2 mm kadardır. İnce bir elek veya bir tül ile sudan ayrılıp büyük bir mercek ile incelenebilinirler. Genelde bölünme yoluyla çoğalan canlının çiftleşmesi de görülen bir olaydır. Yakamozu özel kılan ışıma olgusu luciferin-luciferaz enzim substrat çiftinin reaksiyonu sonucu oluşur. Bu kimyasallar sitoplazma içinde dağılmış halde bulunan binlerce küresel organelde saklanırlar. Söz konusu canlıların ışık saçması bir savunma mekanizması olarak düşünülmektedir. Saldırı altında kalan tek hücreli ışık yayarak, daha büyük avcıların kendisine saldıranı fark etmesini sağlar. Bu özellik balıkçılar tarafından da kullanılır. Bazı balıkçı teknelerinde yüksek bir direk ve bu direğin ucunda oturulacak bir yer vardır. Gırgır motorlarının köprülerinin çok katlı ve en üst kattan bile kumanda edilebiliyor olmalarının bir sebebi de budur. Balıkçılardan biri buraya oturarak ay olmayan geceleri balıkların yakamoz yaparak geçtikleri yolları görüp dümenciyi yönlendirirler veya doğrudan kendileri tekneye kumanda ederler. Yine yakamoz ışığı dolayısıyla Lüfer avlarken Lüks ışığı kullanılır; ışık balık gelsin diye değil misinanın değdiği, yakamozların çıkardığı ışıktan Lüfer korkmasın diye Lüks ışığı kullanılır. Lüks ışığı yakamoz ışığını bastırdığından Lüfer'in misinayı farketmesini engeller."

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Yakamoz

1- Başıstralya'ya monte edilecek alüminyum boruların içi 1 mm, dışı 2 mm. (Furling sisteminin parçalarından)
2- Förling makarasý (Furling)

3- Ultra çapa

4- Kilit
5- Çarmıh ayağı 1. parça
6- Çarmıh ayağı 2. parça

7- Liftin

8- A Braket (a-bracket)
9- Pervane mili
10- Pervane (uskur)
11- Manika
12- Vinç
13- Dümen Çarkı
14- Dümen Kaidesi
15- Kromajlı çiviler: Çarmıh ayaklarının montajında, kilit mili, dümen çarkı mili v.s. olarak kullanılır.
 
 
 

Alınan ölçüler ve notları işleyerek ön çalışma sonucu ortaya çıkan kesinleşmemiş taslak endaze, yandan görünüş ve üstten görünüş.