Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

FİLİKA
Üretim: Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi, İstanbul-TÜRKİYE
1/40 ölçekli, Lazer kesimli filikanın yapım aşamaları için www.gemimodelciligi.com/yelkenlifilika.htm sayfasını kullanabilirsiniz. Filika yapımında dikkate almayacağınız işlem numaraları: 1-2-3-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27.
DİKKAT: Aşağıdaki ahşap gövdeli filika'yı üretmem veya ürettirmek çok zaman aldığı için satıştan kaldırılmıştır. Yerine daha kolay yapılabilecek filika ile ilgili bilgiler yukarıdadır. Ancak modelcilere bilgi olsun diye aşağıdaki aşamaların da bilinmesinde, hatırlanmasında fayda olacağı düşüncesiyle bu bölüm gösterilmiştir. Yine de sırf ahşap filika gövdesi isteyen olursa özel olarak istenilen ölçülerde hazırlamam mümkündür. Sizlerin oyarak yapacağı işlenmemiz gövdeleri de temin etmeniz ve ayrıntılı bilgi için: 0532 2457643 - Mehmet Salihoğlu
AĞAÇ GÖVDELİ FİLİKA
 
1/40 ölçeğindeki filika setinin içinde; yapım kılavuzu, renkli fotoğrafı, ahşap ve metal malzemeleri, zımpara kağıdı, şablon olarak kullanılmak üzere karton, küreklerin kaba tesviyesi için 2 mm cam parçaları mevcuttur.
Albatros setindeki filika olarak da kullanılan bu set modelciliğe yeni başlayacaklar için de bir ön çalışma niteliğindedir.
Yapım Kılavuzu:
Çizim ve yazı: Mehmet Salihoğlu
1- Filika setinin içinden kütükten oyulmuş gövdeyi ters çevirip kurşun kalemle bir karton üzerine çiziniz. (çizim: 1)
2- Gövde başından 15 mm, kıç ve yanlardan 5'er mm içeriye doğru noktaları tespit ediniz. (çizim: 2)
3- İçeriye doğru tespit ettiğiniz noktaları çizerek birleştiriniz. (çizim:3)
4- Çizim 3'deki iç parçayı keserek sette bulunan kaplamanın üstüne şablon olarak koyup kurşun kalemle çiziniz. Sonra kestiğiniz kaplamanın üzerine ince farş tahtalarını küçük aralar vererek ortadan yanlara doğru yapıştırınız. (çizim:4) Bu parçayı gövdenin içine yapıştırınız.
5- Kütüğü kartonun üzerine yan koyarak kalemle yandan çizip oluşturacağınız şablonu setin içinden çıkan 2 mm kontraplağa çizip kestikten sonra gövdenin ön, alt ve arka ortasına yapıştırınız. (çizim:5)
6- Çizim 1'deki dış çizimin üzerindeki çizgiyi 3 mm olarak ortalayarak 1'rer mm'lik noktaları oluşturunuz. (çizim:6)
7- Çizim 6'daki noktaları çizerek birleştiriniz. Keseceğiniz karton şablonu setin içinden çıkan 2 mm kontraplağa çizerek küpeşteleri kesiniz. (Çizim:7)
8- Güverteler ve oturakların altından geçen çıtaları her iki kenara, gövdeden 4 mm aşağı yapıştırınız. (şekil. 8)
9- Sırasıyla ön güverteyi, oturakları ve arka güverteyi çizim 8'deki çıta üzerine yapıştırınız. Küpeşteleri yapıştırınız. Iskarmoz yastığını öndeki iki oturak arasına denk gelecek şekilde küpeşte üstüne yapıştırınız. Ön ve arka güverteye mapaları ince matkapla deldikten sonra yapıştırıp monte ediniz. (çizim:9)
10- Kürekleri, topaç kısmını kalemle işaretledikten sonra setin içindeki 2 mm cam parçasıyla önce kaba tesviye sonra zımparayla ince tesviye yapınız. (çizim:10)
Mapalar
Özel olarak pirinç malzemeden atölyem tarafından yaptırılan ıskarmozlar