Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

GÜNCEL
Yelken ve Denizcilik Eğitimi
Yazı ve Fotoğraflar: Mehmet Salihoğlu

Şu ara hayal ettiklerimi (abartmadan, ulaşabileceklerimi) yaşamaya çalışıyorum.

Birtakım radikal kararlarımın arasına yıllardır eksikliğini duyduğum "Yelken ve Denizcilik Eğitimi" girdi. Bu eğitimi almama vesile olan da çok yakın arkadaşlarımdan biri olan Sayın Ayhan ÇIKIN' ın tavsiyesi oldu. Sitelerini inceleyip programını da beğendiğim, özellikle Sayın Melih SANALAN hocamızın da methini duyduğum bu organizasyona bodoslamadan dalıverdim. "Dümen bende!"

Denizciler Dayanışma Derneği' nin bir organizasyonu olan DAK/SAR' ın Kalamış Yat Limanındaki tesislerinde verilen bu ve benzeri eğitimleri de meraklılara tavsiye ediyorum.

Fotoğraf sizi aldatmasın: Yelken seyrine geçtiğimiz ve ekip çalışması yaparak yol aldığımız sırada verdiğimiz küçük bir molayı fırsat bilerek fotoğraf çekebildik. Yani kesinlikle hiç kimse yan gelip yatmıyor. Hocamızın dediklerini anlayıp yapmaya çalışmak en önemli işimiz.

Postoral adındaki eğitim teknemiz 12.25 metre uzunluğunda, bir Sloop (şalopa), beneteau. Güzel bir gezi teknesi.

Motoru kapatıp yelken seyrine geçince denizin sesini, martıların seslerini, rüzgarın sesini en ince ayrıntılarıyla farkettik. Yunus balıkları da bize eşlik ettiler, ilk kez yunus balığını denizde bu kadar yakından görebildim.

Bir ara Kınalıada açıklarında rüzgarımız kesildi, bir ara yağmur çiseledi; üşüdük. Sonra yeniden güneş açtı, sıcaktan terledik. Dönüşe geçtik ve yarım günde bütün stresimizi atarak Kalamış Yat Limanına geri döndük.

 

17 Eylül 2005 tarihinde sabah 8:15 gibi 2. defa tekne eğitimi için PASTORAL' in yanındayım.

Şimdi farkına vardım ki sanki tekne canlı ve donanımlarıyla adeta konuşuyor.

Hava kapalı, lodos.

Erol kaptan içerde hazırlıklarını yapıyor. Benim ilk işim ayakkabılarımı çıkarıp altı temiz spor ayakkabılarımı giymek, sonra kaptan'tan izin alıp tekneye besmele ile çıkmak oldu.

Teknenin azalan suyu için hortumla su alındı.

Kurs arkadaşlarımızın toplamı 12-13 kişi kadar. Ama tekne ile eğitime 6 veya 7 kişilik gruplar halinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı sefer yapılarak çıkılıyor.

Ama bugün sadece 6 kişi kursiyer olduğumuzdan sadece sabah seferi söz konusu.

Dönüş yolunda yelken yarışlarına şahit oluyoruz. Nefis bir manzara; neredeyse tek sıra halinde ip gibi dizilmiş bir sürü yelkenli tekne bazıları balon yelkenle yol alıyor... Hocamız bize yarışlar hakkında bilgi veriyor. Yarışlara eşlik eden DAK/SAR botuna telsizle ulaşıp "iskele bordanızda, 90 derecede, PASTORAL sizi selamlar" mesajını ulaştıran hocamıza bottan cevap veriyorlar.

Bir şehirhatları vapuru üstümüze doğru geliyor. Hocamız yelken seyrinde olduğumuzdan vapurun bize yol vereceğini bildiği için hiç istifini bozmuyor. Evet biraz sonra vapur yön değiştiriyor, sancak bordamızdan, 90 derecede geçerken hep birlikte vapurun kaptanına el sallıyoruz, o da bizi düdükle selamlıyor...

   

Erol kaptan da puro keyfi sırasında.

Belirtmeden geçemeyeceğim: teknede demlediği çayın tadına doyum olmuyor. Bir de bahçesinden getirdiği elmalar da harika.

Teknede hocamız ile beraber iki usta yelkenci olarak bize eşlik ediyorlar. Erol kaptan tekne limandan çıkarken ve limana dönerken dümene geçiyor.

Pastoral' in harita masasının olduğu bölüm aynı zamanda teknenin Navigasyon merkezi. Telsiz, el kerterizi, haritalar ve bir çok araç gereç bu bölümde.

Sabah ekibi dönerken çektiğim bu bu fotograf için Kalamış Yat Limanı' nın güney mendireğinin üstünde ( 40 º 58 ' 46 '' N - 029 º 02 ' 04 '' E ) idim. Öğleden sonraki ekipte olacağımdan biraz erken gelip etraftaki ve seyir halindeki yelkenli tekneleri izleme imkanını buldum. Sonradan farkına vardım ki hem şehrin göbeğindeyim, hem de kendimi teknelere kaptırmış, kentin başta trafik stresi olmak üzere bütün negatif yönlerinden arınmış, şehirden çok uzaklardayım.
Bu eğitimimizin son günü de keyifli geçti ama karaya ayak basar basmaz şehrin negatif enerjisini hissetmemek mümkün değil.
Limandaki bir tespitimden bahsetmek istiyorum: sahipleri Türk olmasına rağmen bir çok tekne yabancı bayrak taşıyor. Öğrendiğime göre sebebi de Türk bayraklı teknenin vergi maliyeti yabancı bayraklı teknelere göre çok fazla imiş. Bu üzücü durumdan herhalde denizcilikten sorumlu yetkililer haberdarlar. Acaba ne gibi çözümler getirmeyi planlıyorlar? İnşallah kısa zamanda bu sorun da çözülür de uğrunda çok şehitler verdiğimiz bayrağımız özellikle kendi ülkemizin bütün denizlerinde özgürce dalgalanır. Umarım denizciliği yaşam tarzı seçenler teşvik edilirler.
Melih hocadan sertifika alirken...
Melih Hoca yeni ögrencileri ile...
Yukarıdaki fotoğraflar: Nihayet sertifikamı Melih hocamızın elinden alırken... Melih hocamız yeni öğrencileri ile...

Aldığım Yelken ve Denizcilik eğitimi ile aslında yaşam tarzı olan ama uzaktan lüks ve ulaşılmaz gözüken “Amatör Denizciler” camiasına ilk adımımı attım.

 
İkinci adımım da bu yaşam tarzını resmileştirmek oldu: Amatör Denizci ve SRC (kısa mesafe telsiz) sınavlarına girip kazanarak ulusal ve uluslararası geçerli ehliyetler…
 
Üçüncü adımım da iyi anlaşabileceğimiz bir ekip kurarak yaz aylarında yelken ve motor seyri yaparak hep birlikte tecrübe kazanmak olacak inşallah. Rotamız Allah kısmet ederse eğitim aldığımız tekne (Pastoral) ile Erol kaptanın refakatinde İstanbul çıkışlı Tirilye, Marmara Adası, Bozcaada, Ayvalık.
 

Ön görüşmelerime göre ekibimizin 5 kişisi şimdiden hazır bile...

Bu projemiz gerçekleşirse çekeceğimiz fotoğrafları ve yolculuğun ayrıntılarını siteye ekleyeceğimi de belirtmek isterim.

20 YTL. Sparis icin 0532 2457643 - 0216 5260381 - www.gemimodelciligi.com/salihoglu.htm

Bu arada Amatör Denizci sınavına ve takiben SRC (WHF-kısa mesafe telsiz) sınavına girdim. Sınavlar, İstanbul'da iseniz; T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü' nün 5. katında (Fındıklı) yapılıyor. Tel: 0212 2492198. İlk sınavdan 95, Telsiz sınavından da 72 puan alarak Ulusal ve Uluslararası ehliyetlerimi almaya hak kazandım.

Amatör Denizcilik sınavında (çoktan seçmeli) toplam 20 soru soruyorlar, en az 9 adedini (45 puan) doğru yapmanız yeterli. Sorular Amatör Denizcilik Fedarasyonu' nun çıkardığı "Amatör Denizci Elkitabı" ndan geliyor..
Telsiz sınavında 25 soru (çoktan seçmeli) soruluyor, en az 15 soruyu doğru yapmak (60 puan) gerekiyor.
Telsiz sınavında kaynak olarak Yakup Korkmaz' ın yazdığı "Kısa Mesafe Deniz Telsiz İleşitimleri ve GMDSS" isimli kitaptan faydalanabilirsiniz.
İsterseniz Amatör Denizci ve Telsiz sınavları için DAKSAR' da düzenli aralıklarla seminerler düzenleniyor. Yelken ve Denizcilik Eğitimi aldığım için ayrıca seminerlere girmedim.
Tavsiye edeceğim diğer kitaplar: Gemci Bağları, Yelken Seyri, Teknelerde Bakım Onarım, Resimlerle Yelken ve Arma Ayarları, Anında Hava Tahmini.
20 YTL. Sparis icin 0532 2457643 - 0216 5260381 - www.gemimodelciligi.com/salihoglu.htm
Melih Kaptan Ege açıklarında yakaladıkları balıkla…