Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

Can Simidi Yapımı… Yazı/Foto: Mehmet Salihoğlu
1- Can simidi yapımında genellikle oring adı verilen çeşitli çapları bulunan lastiği boyayarak işe başlarız. Oring boyanmadan önce muhakkak yıkanmalıdır. Bazen üzerlerinde pudra gibi maddeler olabiliyor. Boyamayı; oje, akrilik boya veya lastik üzerine tutacak diğer boya türlerini kullanarak yapabilirsiniz. En az iki seferde iki yüzünü ayrı ayrı boyamanız gerekmekte. İyice kurumadan ikinci katı asla uygulamayınız. Boya kuruduktan sonra lastiği sıkmayınız.
2- Uygun uzunluktaki ve çaptaki naylon ipin uçlarını çakmak ile yakarak birleştiriniz. Elinizle birleşme yerlerini eziniz ki fazla şişiklik yapmasın.
3- Boyanmış oring ve birleştirilmiş uygun çaptaki naylon ip artık monte edilmeye hazırdır.
4- Kırmızı elektrik bandını camın üzerine yapıştırdıktan sonra metal cetvel ve ucu sivri maket bıçağıyla uygun aralıklarla paralel olarak kesiniz.
5- Eşit aralıklarla önce naylon ipi birleştirdiğiniz yeri, sonra tam karşısını, sonra sağ ve sol tarafı kırmızı bandı sararak yapıştırınız.

Arzu eden modelciler sarı madenden dökülmüş can simitlerini de boyayıp kullanabilirler.
"Özellikle bizim gemilerde, 1900'ün ilk yıllarına kadar can simitleri tamamen BEYAZ'a boyanmıştır.
Kırmızı bantlar 1915'de görülmeye başlanmış, 1945'de bu kural haline gelmiş, 1985'den sonra da ORANJ boyanmağa başlanmıştır. (SOLARS-1984)"
 
Süleyman ALPER, İzzeddin 1865 plan seti, 7. pafta, Kunt Model Müzesi Yayınları, Bodrum, 2010.