Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Tasarımlar - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - E-mail

Bodrum Seyahatimiz-2
Araştırmalarımız sonucu Güney Ege tarafında bütçemize en uygun tespit ettiğimiz mekan; 4 yıldızlı Bodrum, Gümüşlük, Gümüşkaya'daki Kristal Otel oldu (2.8.2010-9.8.2010).
Geçen seneki tatilimizde eşimin arkadaşlarının kontenjanından yararlanarak yine Bodrum, Yalıçiftlik'te 5 yıldızlı bir otel'de tatilimizi geçirme imkanımız olmuştu.
Kayaliklari daha büyük görmek icin tiklayiniz...iskele ucundan nefis deniz manzarasi icin tiklayiniz...
Otel tepede, Plaj 600 metre aşağıda, her saat başı servis ile gidip dönüleceği gibi isteyen arabasıyla isteyen yürüyerek ulaşabilmekte..
Plajda otelin dışında bazı sitelerin de özel iskelesi mevcut. Koy ile Küçük kiremit adası arası yelkenli, motorlu teknelerin uğrak yerlerinden… Temiz, sakin, huzurlu bir koy…
Yemeklerimizi koya hakim manzara eşliğinde yedik ve genelde güzeldi.
Tesis hakikaten 4 yıldızlı ama temizlik konusuna daha çok dikkat etmeliler.
Bir de plajdaki Türk bayrağımızın rüzgardan yıprandığını fark ettim ve ilgililere bildirdim. Fakat nedense değiştirmediler…
Kaldığımız odanın arka tarafı zeytin ağaçlarıyla dolu bahçeye bakıyordu.
 
Özellikle akşam serinliği ve Ağustos böceklerinin sesleri insanı dinlendiriyor…
Zeytin ağaçları huzur veriyor ve Balıkesir, Edremit'e bağlı Kızılkeçili köyünde, anneme ait 1 dönümlük bahçemizi hatırlatıyor…
Deniz çok temiz ve denizden hiç çıkmak istemiyoruz, kızım Ayşe Nazlı hariç. Çünkü o kumlu plaja alışık, taşlı olunca da sahilden giremedi. İskelenin merdivenlerinden de denize girmeye çekindi.
 
Ayşe Nazlı tatil boyunca merdivenlerin başında, artık onu tanıyan diğer misafirler bizim gibi "haydi Ayşe denize gir" demeye başladılar. Arada bir cesaretini toplayıp bazen girdiyse de daha çok havuzdan çıkmadı…
 
Oğlum Beren denizin tadını alınca denizden çıkmadığı gibi, bir ara kolluklarını çıkarıp yüzdü.
  Geçen seneden beri artık Bodrum-Turgutreis'e yerleşmiş olan Meral Okcu-Rasih VERDİGİL ikilisini yeni evlerinde ve atölyelerinde ziyaret ettik. Geçen seneki ziyaretimiz için bakınız: Bodrum Seyahatimiz-1
   
  Yeni evleri ve atölyeleri hayırlı olsun; sağlıklı, mutlu, huzurlu, bol modelli bir yaşam diliyorum onlara…
   
  Atölye olarak alaturka kiremitli sonradan ilave ettirdikleri bölümü kullanıyorlar. Eve girişi olmayan ama Meral hanımın çay v.s. servisi yaptığı bir bölümü mevcut.
   
  Onları ziyaret edeceğimi öğrenen modelci dostların selamını da ilettim merak etmesinler… Onlar da modelci dostlara Turgutreis'deki yeni evlerinden selam yolladılar…
Rasih Bey, 1865 yılına ait "İzzeddin" yatının modelini yapmakta, yandaki fotoğrafta yatın gövdesi ve çeşitli parçalarını görebilirsiniz.
 
Rasih Bey bana Kunt Model Müzesi yayınlarından "İzzeddin"in plan setini gösterdiğinde neredeyse küçük dilimi yutacaktım. Hiç böyle ayrıntılı paftalar görmemiştim. Bilimsel bir araştırma yapılarak profesyonel bir ekiple hazırlanmış bu plan setini ortaya çıkaran, aynı zamanda modelcilerin hizmetine çok uygun fiyatlarla sunan Sayın EMRE KUNT'a teşekkür ediyorum. Modelcilik konusuna gönül vermiş Sayın KUNT'un müzesini gezmek, mümkün olursa kendisiyle görüşmek için Rasih Beyle sözleştik.
Meral Hanım'n yapmakta olduğu eski Yunan teknesi modeli…
Gümüşlük Limanını gezerken gözüme "Keyif" isimli çok şirin bir tirhandil çarptı ve kendimi onu fotoğraflamaktan alamadım, maşallah, Allah sahibine bağışlasın.
 
Bütçem müsait olsa böyle bir tekne yaptırmak ve mümkün olduğu kadar teknede yaşamak isterim.
 
Ne fazla kilom kalır, ne gam, ne tasa…
 
Denizle barışık, denize saygılı bir yaşam…

Rasih Bey ile Konacık'taki Kunt Model Müzesi'ne gittik.
Merdivenlerde Sayın Emre KUNT'u dışarı çıkarken gördük. Dışarıda toplantısı olduğu için ertesi güne randevu verdi.
Kendisinden Müzeyi gezmek ve fotoğraf çekmek için izin aldıktan sonra başladık hem gezip hem de fotoğraf çekmeye.
Gemi eskileri, gemi modelleri, uçak modelleri, araba modelleri, tren modelleri, çeşitli diaromalar, askeri ve sivil figürler, posterler…
Yaşayan bir şehir diaroması dikkati en çok çekenler arasında…
Emre Bey, müzenin küçük bir bölümünü de model atölyesi olarak ayırmış.

Ertesi gün yine Rasih Bey ile birlikte müzenin yolunu tuttuk.
 
Toplantıda olan Emre Bey bizi bekletmemek için toplantısını yarıda kesip bize zaman ayırarak çok sıcak ve samimi karşıladı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.
 
Aslında Sayın Emre KUNT ile 2002 yılında, İstanbul'daki Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği'nin sergi ve yarışması'nda ayak üstü tanışmıştık, Rize'li hemşerim olduğunu yeni öğrendim.
 
Kunt Model Müzesi yayınlarından bir başka plan setini çok ayrıntılı ve renkli paftalar halince görünce çok şasırdım.
 
Bravo doğrusu, bilimsel araştırmaları profesyonel bir ekip ile çalışarak çok önemli işler yapıyorlar ve paylaşıyorlar…
 
Yayınlardan mevcut gemi modeli planları: Nusrat, Mecidiye, Bandırma, Peyk-i Şevket, Tarz-ı Nevin, Barbaros, İzzeddin, Sür'at, Bağdat.
"Müzecilik artık zamanımızda çok değişti. Sadece eser teşhir etmekten çıktı. Eğitici ve araştırmacı olmaya yöneldi. Müzenin çeşitli yollarla tanıtımı, dijital ortamda sunulması, yaptığı çeşitli yayınlarla toplumun bilgisine sunulması artık ön plana çıktı." Emre KUNT
Müzeyi ve yayınlarından bazı planları inceledikten sonra uzun zamandır adını duyduğum Sayın Emre KUNT'un bu işe yürekten gönül verdiğini gözlerimle gördüm ve bu konuda modelciliğe daha çok hizmet edeceği inancım kuvvetlendi.
Teknolojinin gelişmesi, bilgilere daha kolay ulaşım, bilimsel çalışmayı kolaylaştırmış, Sayın Emre KUNT'un kurduğu Kunt Model Müzesi; Türkiye'ye örnek olacak müzecilik anlayışını ve en doğru yayınlarını hayata geçirmiş ve çalışmaları profesyonel bir ekiple devam ettirmektedir.
Yokluktan Sayın Cemil Akçe'nin bana verdiği plan çizimlerini modelcilere atölyem vasıtasıyla sunmuştum. Hiç olmamaktansa elle çizilen bu planların modelciye fikir vereceği ve yol göstereceği hakkındaki fikrim değişmedi ama Cemil Beyin bu planları çizdiği zaman ve ulaşılabilecek bilgiler çok değiştiğinden en doğru planı kim çizdiyse onu tanıtmanın, mümkünse onu sunmanın daha doğru ve etik olacağı bir gerçektir.
Bu yüzden Kunt Model Müzesi yayınlarından modelcilere sunulan plan setlerini tanıtmayı, mümkün olduğu kadar atölyem vasıtasıyla da sunmayı modelcilğin gelişmesi adına görev saydığımdan Sayın Cemil Akçe ve Kunt Model Müzesi Yayınlarından çakışma olursa (Örneğin: Nusrat, Bandırma, İzzeddin, Sür'at-Swift) Cemil Akçe çizimini satıştan kaldıracağım ki en doğru çizilmiş plana ve onu ortaya çıkaranlara haksızlık etmeyelim.
Modelcileri de en doğru ve ayrıntılı planlara yönlendirelim ki eski imkanlar ve bilgilerle çizilmiş planların yanlışları sonucu modelciliğe küsmesinler, en doğru modeli yapabilsinler…
Gemi Modelciliğine gönül verenlerden biri olmasam ve sırf ticari kaygı duysam yukarıdaki planlarla ilgili özeleştirilerimi kapsayan paragrafları okuyamayacaktınız.
Emre Beye Yeni Model Müzesi için yer tahsis ettiklerini, yeni müze binasının projelerinin Emre Bey tarafından hazırlandığını duyduk çok sevindik. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi elime geçince bu ve gerekli sayfalarda paylaşacağım.
Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği'ne 1994 yılında üye olmuştum. Bu tarihten sonra Sayın Süleyman ALPER'in adını araştırmacı ve profesyonel modelci olarak sık sık duymuş ve kendisiyle tanışmıştım.
Sayın ALPER; çocuklarının Amerika'da yaşaması ve ısrarlı davetlerine dayanamayıp 9 yıl Amerika'da yaşamış, bu süre zarfında modelcilikle ilgili araştırmalarda bulunmuş. 1930 versiyonu 47 baca numaralı Tarz-ı Nevin'in modelini Sayın Rahmi Koç için yapmış.

Kunt Model Müzesi'nin ekibinden olan Sayın Süleyman ALPER, Sayın Emre KUNT'un daveti üzerine 2008 yılının Kasım ayında Amerika'dan gelip ekibe dahil olmuş ve şu an 151. modeli olan Barbaros'u yapmakta.
Modelcilere önerilerinden ilk ikisi:
1- Modelci modelini yapacağı gemiyi iyice tanımalı, bilgi toplamalı.
2- Yapacağı modelin planıyla gerekirse 1 ay yatıp kalmalı, iyi incelemelidir.
 
Modelcilikte ileri ülekeleri de şöyle sıralıyor: "Rusya, Bulgaristan, Çin, Amerika, İtalya, İngiltere."
 
"Amerika'da; Virginia'dan yukarı Main'e kadar olan yerle, Pasifik sahilinde California da modelcilik mevcut."
 
Sohbetimizde model yapım kalitesini düşürmeden model yapmayı bırakacağını söyleyen Sayın Süleyman ALPER' in model yapım kalitesinden ödün vermeden titiz ve araştırmacı kişiliğiyle daha uzun yıllar model yapmasını diliyor ve bize zaman ayırdığı için teşekkür ediyoruz.
Rasih Beyin başta Sayın Emre KUNT ve Süleyman ALPER ile iyi bir dostluk kuracağını ve işbirliği yapacaklarını hatta Rasih Beyi Kunt Model Müzesi ekibi içinde görmeyi umut ediyorum.