Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

Alüminyum Tekne Yapımı - Röportaj: Meral OKCU / Fotograflar: Rasih VERDİGİL
"Modelciler artık bundan sonra 2 gönüllü gazeteci ve fotomuhabir daha kazanmış oldu. Bodrum ve çevresi artık onlardan sorulacak.
Sayın Meral OKCU ve Rasih VERDİGİL'e gönüllü katkılarından dolayı şahsım ve bizleri takip eden modelciler adına teşekkür ediyorum.
İşte Meral Hanım'ın ilk röportajı olan Sayın Recep PEHLİVAN ile "Alüminyum Tekne Yapımıı" konulu yazısı ile Rasih VERDİGİL'in çektiği fotoğrafları..." Mehmet Salihoğlu
AĞANLAR TERSANESİ' nde Fason olarak ekibiyle çalışan ve Kestrel teknesini yapmakta olan LİDER YAT ALÜMİNYUM GEMİ İNŞAAT. DONATIM PASLANMAZ LTD ŞTİ.' nin ( www.lideryat.com ) sahibi Recep PEHLİVAN aynı zamanda Mehmet Salihoğlu'nun halasının oğlu.
Alüminyum tekneler ilk önce Hollanda ve Yeni Zellanda'da yapılmış. Bizde 1987-89 yılları arasında Yıldız tersanesi'nde ilk denemeler yapılmış. Recep usta Güney İnşaat tersanelerinde ilk alüminyum teknelerle ve yapımı ile tanışmış. Güney İnş. sahibi Mehmet Karabeyoğlu bu teknelerin yapımı için Yeni Zelanda'dan ustalar getirtmiş. Bu ustaların anlattıklarını Türk ustalara öğretmelerini istemiş. Recep usta Alüminyum tekne inşa konusunda ve Alüminyum kaynak uygulamasında tam işinin ehli bir usta. Anlattıklarını dinlendikçe bunları anlayabiliyoruz.
Mehmet Karabeyoğlu'na Turkuvaz adlı bir Alüminyum yat yapmışlar. Tarih l989-l992 ve bu tekne Amerika'lılara satılmış. Bu teknenin altı çelikmiş.
Alüminyum tekne yapımının en zor tarafı birbirine tutturmak için yapılan kaynaktaymış. Alüminyum iletken olduğu için ısı her tarafa yayıldığından deformasyon oluyormuş. Yani kaynak yapılan yerler dalgalanıyormuş.
Şimdi bulunan bir kaynak sisteminde kaynak yapılacak yerin yanındaki plakalara çamur sürülerek bunun önüne geçiliyormuş. Yani çamur, plakaları soğuttuğu ve ısıyı emdiği için deformasyonu önlüyormuş. Bundan başka, kaynak yaparken aynı zamanda ısıyı azaltan, yani aynı anda hava pompalayan bir başka kaynak türü varmış.
Teknenin yapıldığı tezgahın adı CİK!
Recep usta'nın anlattığına göre halen yapımda bir çok problemle karşılaşıyorlarmış. Makine yetersizliğinden de bahsetti bu arada. Marin tipi malzeme gerektiğini ALGM 5083 serisi malzeme kullandıklarını söyledi. Tabii bu konuları hiç bilmeyen biri olduğum için söylediğini yanlış anlamış da olabilirim. Üstte belirttiğim bu Alüminyum Magnezyum karışımı alaşım Türkiye'de yapılamıyormuş.
28 metrelik bir alüminyum tekne yapıyorlar şu anda. Alüminyum işlerinin yedi ay kadar süreceğini söyledi. Ondan sonra ahşapçılar gelecek ve onlar görevlerini tamamlayacaklarmış. Resimlerde de görüleceği gibi tekne ters olarak tezgahta duruyor. Bunun Alüminyum kaynak yapımında ve plakalarının yukarıdan aşağıya konulmasında büyük kolaylık olduğunu söylüyor. Kaynak yaparken yukarıya bakmak zordur, ama aşağıya doğru kaynak yapmak daha kolay olur diyor usta.
Osman Atasoy'un "UZAKLAR II" adlı teknesini Recep usta yapmış. Tekne'deki üç boyutlu görüntüsünü Yeni Zelanda'lı ustalar onlara özgü ölçeklerle, bizim ustalar kendilerine özgü metodlarla yapıyorlarmış.
Foto: Osman Atasoy'un sitesinden alýnmistir.

Teknenin en önemli kısmı baş kısmıdır diyor Usta. Omurga ve postalar 12 mm.lik Alüminyumdan yapılırsa dayanıklı ve güçlü olur. O zaman sarma plakalar ince olsa da fark etmez diyor. Alüminyum teknenin ahşap tekneye oranla % 40 hafif olduğunu da öğrendik bu vesile ile. Alüminyum plakalarının CNC'de plazma ile kesildiğini söyledi. Bizim tekne yapımında kullandığımız daire testere ve pulanya onların da kullandığı aletler. Alüminyum tekneler yapılırken RİNA ve BİVİ şirketleri gelip yapılanları denetliyorlarmış. Bunlara LOYD deniyormuş. Yaptıkları tekneyi dizayn eden LON HOWARD 'mış. Şu anda Recep usta'nın yaptığı teknenin aynısı İngiltere'de de yapılıyormuş. Ayrılırken "bakalım hanginizinki güzel olacak" diye gülüştük. Bize güvertedeki ağırlıkların altındaki Alüminyum kalınlıklarının bile aynı olmadığını, güvertedeki ağır şeylerin altındaki Alüminyumların daha kalın, üstünde pek bir ağırlık olmayan bölgelerin daha ince Alüminyum kullanıldığını ve kalın alüminyumla, daha ince Alüminyumun kaynaklarının nasıl birbirine uygun bir şekilde yapıldığını da anlattı ama. O kadar ince detaylara girmek hem sizi hem de beni yoracak.

Bu gün güzel bir gün geçirdik. Teknelerin ne kadar zor şartlarda yapıldığını ve ne kadar çok emekle o güzelliklerin ortaya çıktıklarına şahit olduk. İsimleri ne ise ister Recep usta, ister Ali, Ahmet. Onların, isimleri bilinmeyen bütün çalışanların, o güzellikleri yaratanların ellerine sağlık... MERAL OKCU / 1.8.2009

29. Uluslar arası Yatçılık ve Yat Ekipmanları Fuarı 5-9 Ağustos 2009

Türkiye’de sekizinci kez denizde düzenlenen yatçılık fuarı Bodrum’un Turgutreis beldesinde akşam üstü açıldı. Dünyaca ünlü yat markaları, kapalı alanda teşhir edilemeyecek büyüklükteki motor yatlar ve yelkenliler. Tekneler denizde, istediğiniz tekneyi görme fırsatı. Aksesuarlar, motorlar, ekipmanlar, şişme botlar ve jet skiler karada. Maviye aşık bu sektörün denizde düzenlenen tek, gerçek profesyonel fuarı ve en renkli beş günü. MERAL OKCU