Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Bu alana reklam verebilirsiniz. msalihoglu@gemimodelciligi.com

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

ALBATROS. AYRINTILI ..YAPIM. KILAVUZU-2
Kılavuz Modelci: Mehmet SALİHOĞLU

Özet montaj sayfası Ayrıntılı Montaj Sayfaları:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Tekneyi 2 mm kalınlığında, 4 mm enindeki ağaç çıtalarla (Ayous, Ihlamur veya Gürgen) kaplamaya başlıyoruz.
İlk çıta güverte hizasından öndeki yarığa girecek şekilde açılı kesilir, önce sağdan sonra soldan öndeki yarığa ve sırayla diğer postalara yapıştırılır.
Eğer sırf bir tarafı önce kaplarsanız teknenin omurgası çarpılır, yamulur.
O yüzden her iki taraftan sırayla kaplama işlemi yapılmalıdır.
İkinci ve sonraki çıtaları birinci çıtanın ortasının hemen altına boşluk vermeden sıkıca geçici olarak yandaki fotoğrafta görüldüğü gibi sabitlersiniz.
Çıta öne ve arkaya doğru yukarıya tırmanmaya başlar.
İşte bu tırmanma noktalarını kurşun kalemle işaretleyip kesince çıtayı alıştırmış olursunuz.
Yine öndeki yarıktan geriye doğru sırayla postaların üzerine yapıştırma işlemini yapıp teknenin kaplama işlemini bitirene kadar aynı işleme devam etmelisiniz.
En alttaki çıtayı çok incelmeniz hatta boydan boya değil daha küçük boyda alıştırma yapmanız gerekebilir.
 
Sarma işlemini hızlı yapıştırıcı ile kolayca yaptık. Hiç beklememek için aktivatör (Sprey, argo deyimle: fısss) de kullandık.
Eğer sırf hızlı yapıştırıcıya güvenirseniz, hayal kırıklığı her an uğrayabilirsiniz. Çünkü tekne kaza ile yere düştüğünde veya aşırı sıcaklık farkları doğduğunda hızlı yapıştırıcılar elastik olmadıklarından dağılma, oynama, bırakma yaşanabilir.
Bu yüzden teknemizin üstünü (güverte) kapatmadan önce mutlaka beyaz tutkal veya deniz (yat) tutkalı ile iç tarafa astar yaparız.
Önce kalınca fırça ile plastik tutkalı teknenin içine bolca süreriz. Çıta aralıklarından akan tutkal artıklarını hemen ıslak bezle silmemiz gerekir.
Tekneyi ters çevirip bir gün kurumasını bekledikten sonra bu defa cila bezi veya eski tülbent parçalarıyla tekne içini astarlamamız için önden yine tutkal sürüp sonra bez parçalarını yapıştırırız.
Hiç beklemeden bezin üzerine de fırça ile bolca tutkal süreriz. Yine tekneyi ters çevirip bir gün kurumasını bekleriz.
Teknemiz iyice kuruduktan sonra dış gövdeye ön tesviye yapılır. Dıştan çıtalar arası açıklıklar, doldurulması gereken boşluklar, çökmeler olabilir.
Bunu telafi etmenin yolları birden fazladır:
1- İnce ağaç tozunu plastik tutkal ile karıştırıp damla damla su katıp hamur kıvamına gelene kadar iyice karıştırıp spatül ile dış gövdeye uygulanır. Bir gün kuruması beklendikten sonra önce kaba sonra ince zımpara ile tesviye edilir. Gerekirse bu işlem tekrar edilir.
Uygulama gerekli yerlere yapılmalıdır. Bütün yüzeye uygulamak şart değildir.
2- Çelik macun spatül ile uygulandıktan sonra kısa sürede kurur, ama bir gün beklemede yine fayda var. Sonra tesviye işlemi yapılır, Bütün işlemler gerekirse tekrarlanır.
Biz önce 1. maddeyi gerçekleştirdik, sonra tekrar olarak 2. maddeyi uygladık.
1. maddede plastik , 2. maddede metal spatül veya her iki maddede metal spatül kullanabilirsiniz.