Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Bu alana reklam verebilirsiniz. msalihoglu@gemimodelciligi.com

Ana Sayfa - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi -Yeni Proje Çalışmaları - Restorasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Güncel - Geçmişte - Pulculuk - Sponsorlar - Basın -İlgi - E-mail - Linkler

A L A M A N A
Plan çizim: Mehmet ÖZKASIM (Üstteki modelin)
Ölçek: 1/20
Model boyu: 72.5 cm.
Model eni: 13.5 cm.
Model yüksekliği: 25 cm.
Pafta sayısı: 3 büyük pafta ve 2 A4 sayfası
Fotoğraf: 1 adet A4 renkli, 1 adet A4 siyah beyaz.
Bilgi: 1 adet A4
Omurgalarda: kayın, meşe
Bodoslamalarda: dişbudak
Postalarda: dişbudak
Kaplamalarda: çıralı çam, kestane
Küpeşteler ve tirizlerde: kayın ağaçları kullanılırdı.
Alamana'lar ile ilgili özet bilgi Sayın Mehmet ÖZKASIM'ın yazdıklarından aktarılmıştır.
1970 yıllarına kadar Karadeniz ve Marmara sahillerinde balıkçılar tarafından kullanılan Türkiye'ye has teknelerdir. Büyüklüklerine, bazı özelliklerine ve yörelere göre Alamana, Alamatra, Kancabaş, Baltabaş, Gagaburun, Gagalı, küçük boyda olanlar da (bir çifte, iki çifte) çırnık olarak adlandırılırlar.
1970 yıllarından sonra bu teknelerin yerlerine saçtan veya ahşap olarak yapılan daha büyük dizel motorlu balıkçı tekneleri kullanılmaya başlandı. Alamana kayıkları artık inşa edilmediği gibi eskilerinden de hiçbir örnek kalmamıştır. Alamana'ların her çeşit ahşap Türk tekneleri gibi ölçekli planları olmayıp, yapan ustaların kendi ustalarından intikal eden eğri (posta) döşek ve bodoslama şablonları kullanılarak inşa edilmişlerdir.
Alamana'ların en güzel örneklerinden üç tanesinin 1980 yıllarında Çubuklu'da bir kayıkhanede bulunduğunu öğrendim. Bu tekneler kancabaş tipinde, bayrak tahtaları oyma işlemeli, klasik renklerde boyanmış Alamana'ların bütün geleneksel özelliklerini taşıyan, sanatkar ustaların yapımı teknelerdi. Defalarca aramama rağmen bu tekneleri bulamadım. Yerini öğrendiğim zaman kayıkhanenin çökmesi neticesi mevcut teknelerin parçalandığını ve sonra yakıt olarak kullanıldığını üzülerek öğrendim.
Bu teknelerin en son resimleri Sayın Çelik Gülersoy'un "Kayıklar" kitabının 146. sayfasında mevcuttur. Artık unutulmaya başlanan bu nostaljik geleneksel Türk balıkçı teknelerinin orijinal ölçekli plan ve modelini yapmaya karar verdim. 3-4 yıl boyunca her fırsatta resim ve doküman toplamaya başladım.
Kereste ticareti yaptığım sıralarda müşterim olan son Alamana ustası Ayvansaray'lı Halis Turgut ve ortağı rahmetli Hürrem usta idi. Yapmış olduğum Alamana plan ve maketinin bütün ölçülerini, detaylı özelliklerini Halis Turgut ustanın ve kardeşi ahşap yat tekne dizayncısı Hüseyin Turgut ustanın yardımları ile gerçekleştirdim. Bana esirgemedikleri yardımları için Halis Turgut ustaya ve Hüseyin Turgut ustaya minettarım.
Yıllarca uğraşıp çalışıp topladığım bilgiler ve bilimsel çalışmalarımla yaptığım Alamana modeli 1995 yılındra Romanya, Constanta'da yapılan NAVİGA ULUSLARARASI AVRUPA GEMİ MODELLERİ YARIŞMASI'nda bronz madalya ödülü almıştır.
Not: Romanya yarışmasına yetiştiremediğim Alamana planının olmayışı dolayısıyla kurallar gereği 20 puan düşürülmüştür. Bilimsel çalışmalarımla yapmış olduğum Alamana planını Avrupa yarışmasına yetiştirebilseydim en yüksek puanı almış olacaktım.