Kitaplar, alet ve malzemeler, planlar, posterler, bitmis gemi modelleri, hepsi bir arada.

Ana Sayfa - Organizasyon - Gemi Modelcileri - Makaleler - Dersler - Kitaplar - Planlar - Alet ve Malzemeler - Atelye ve Dükkanlar - Kendin Yap - Galeri - Fotoğraf Arşivi - Linkler - Güncel - Geçmiş Zaman Hadiseleri - Pulculuk - Sponsorlar - Mehmet Salihoğlu Hobi Atölyesi - Basın - index (for English) - E-mail

ÖZEL HABER: Mehmet Salihoğlu 0532 2457643 - 0216 5260381 - msalihoglu@gemimodelciligi.com
AHŞAP YAT İNŞA ANADOLU MESLEK LİSESİ'NDE NELER OLUYOR?
Bu okul bizim, burada okuyan öğrenciler, bizim evlatlarımız! Türkiye'mizde denizcilikle ilgili güzel şeyler de oluyor. Ama çıkan ve çıkabilecek problemleri de bir kişinin sırtına yüklemeden hep beraber sahip çıkıp çözümler üretelim.
Bu sayfanın en altında bana ulaşan elektronik postada çaresiz bir öğrencinin "Şu anda bu okulun elinde öğrencilerine okutabileceği bir kitabı yok." şeklindeki cümlesi ve diğer ifade ettiği hususlar beni son derece üzdü ve düşündürdü. Bu yardım isteyen çığlığa kayıtsız kalamazdım, kalmadım. Elimden gelebilen bu problemi duyurmaktı ve tereddüt etmeden sitemizde yer verdim. Sonuç olarak bana gelen elektronik postayı kontrol etmek, belirtilen problemin doğruluğunu araştırmak için öğrencinin bahsettiği isim olan Sayın HÜSEYİN ÇOBAN ile irtibata geçtim. Kendilerinden bilgi rica ettim. Sağolsunlar ayrıntılı cevap verdiler. Yetkililere, ilgililere, deniz ve gemi severlere, Türkiye'mizde denizciliğimizin gelişmesini isteyen herkese bu yazışmaları ve fotoğrafları sunuyorum. Mehmet Salihoğlu
 
----- Original Message ----- From: Mehmet Salihoglu To: Çobandenizcilik Sent: Saturday, November 29, 2003 6:02 PM Subject: Re: tv - gemi model
Sayın HÜSEYİN ÇOBAN
İzin için teşekkürler; ana sayfamızda ve mail grubumuzda amaca uygun şekilde haber geçeceğim ve okula bilgi döküman kampanyası için ilk adımı atabiliriz. Fakat nereye başvursunlar? Okulun tam ismi, adresi, müdürü veya ilgili kişilerin telefon numaraları gerekli olacak. Bununla ilgili sizden bilgi bekliyorum. "Ancak okulun ana amacı olan tekne yapımcılığı ve donatımı işinin yerini modelcilik almamalı." cümlenizi anladım, size katılıyorum.
Saygılarımla,
Mehmet SALİHOĞLU
 
----- Original Message ----- From: Çobandenizcilik To: Mehmet Salihoglu Sent: Saturday, November 29, 2003 11:24 AM Subject: tv - gemi model
Sayın Mehmet Salihoğlu,
Öğrencimizin ve benim maillerimi yayınlamanızda bir sakınca yok. Sesimizin iyi ve doğru duyulması elbette faydalı olacaktır. Belki daha sonra, okulumuz ve bölgemiz ile ilgili detaylı bilgiler ve fotoğrafları da yayınlarsınız. Okula destek için kitap ve döküman desteği isteyeceğiz ve bununla ilgili bir kampanya başlatabiliriz. Benim ders vermeyi bıraktığım sene, öğretmenlerin bir kısmı öğrencilere gemi modeli yatırarak bir dönemi geçirdiler. Gemi modeli yapmak; teknenin gövde formunun ne olacağını, donanımının detaylarını görmek gibi daha bir çok açıdan faydalı. Ancak okulun ana amacı olan tekne yapımcılığı ve donatımı işinin yerini modelcilik almamalı. Bu konuda dikkatli olmamız gerekiyor.
selam ve sevgilerimizle
HÜSEYİN ÇOBAN
 
----- Original Message ----- From: Mehmet Salihoglu To: Çobandenizcilik Sent: Wednesday, November 26, 2003 6:15 PM Subject: Re: YAT İNŞA OKULU
Sayın HÜSEYİN ÇOBAN
Nazik cevabınız ve bilgiler için teşekkür ederim. Ayrıca okula katkılarınızdan dolayı da tebrik ederim. Sizin gibi insanlar arttığında TÜRKİYE'miz DENİZDE de var olacaktır. Acaba bu konuları sitemizde ve/veya email grubumuzda haber yapsam (eğer izin verirseniz: öğrencinin ve sizin mailinizi ve fotografları yayınlayarak hatta bunun için ayrı bir htm sayfası yaparak) sizin haklı sesinizi duyurmada bir faydası olabilir mi? Bu haber ilgililere ulaşır ve bu problemleri çözmede sizin yanınızda daha çabuk olmalarını sağlamada bir katkı olabir mi? Denize ve denizciliğe karada gönül vermiş biri olarak çorbada bir tuzumuz olursa ne mutlu bana. Bu konuyla ilgili düşüncenizi müsait bir vaktinizde yazabilirseniz memnun olurum.
Saygılarımla,
Mehmet Salihoğlu
 
----- Original Message ----- From: Çobandenizcilik To: Mehmet Salihoglu Sent: Tuesday, November 25, 2003 9:34 PM Subject: YAT İNŞA OKULU
Sayın Mehmet SALİHOĞLU,
İlginize ve övgünüze teşekkür ederim. Bir çok Denizci gibi bende dayanışmaya ve bilgi alışverişine önem vererek yaşamak istiyorum.
İyi şeyler tek başına yapılmıyor. İyi şeyler yapabilmek için iyi tekne yapmakla yetinmedik. Kendi usta ve çıraklarımla paylaştığım bilgiler ile güzel tekneler yapabiliyorduk. Ancak yanı başımızdaki diğer tersanelerden yeterince iyi tekneler denize indirilemiyordu.. Geleneksel mesleğin müşterileri; Yakın sahil yük gemilerinden balıkçılığa, sonra da gezi teknelerine doğru değişirken, ustalar eski tip tekne ve eski tip yapım tekniklerinde kalıyorlardı. Yada; şekilsiz – kişiliksiz tekneler yapılıyordu. Bir yandan da hızlanan ve detaylanan üretim karşısında çırak yetiştirmeye kimsenin vakti yoktu.
Bende ısrar ettim, Valileri, Bakanları sarsacak işler yaptım ve Türkiye’nin ilk AHŞAP YAT İNŞA ANADOLU MESLEK LİSESİ nin açılmasını sağladım. Talim terbiye kurulundan geçirilen müfredat programını hazırladım ve başka bir çok zor engeli aşmak için gönüllü çabalar sarf ettim.
İlk öğrencilere 2 sınıfa geldiklerinde üç gün süren TEKNİK GEZİ düzenledim ve bütün masraflarını; Gemi Mühendisleri odası, Bartın TMMOB, Bartın Sanayi odası ve kendi müşterilerimden aldığım destekle karşıladım; İTÜ denizcilik fakültesinin yatakhane ve yemekhane desteği ile İstanbul Tuzla Nuh Sanayi Tersaneleri ve Modern RMK Tersanesi gezisi, Gemi Mühendisleri Odası ve Türk Loydu ile ortak özel konferans, Deniz müzesi gezisi, ÇOBAN Denizcilik yapımı GOLDEN HİND Kalyonu ile boğaz gezisi, Ataköy marina gezisi ve açık büfe piknik ile tamamlanan geziye okul müdürü, İlçe milli eğitim müdürü, ve ahşap işleri öğretmenlerinin de içinde olduğu 29 kişi katıldı.
Hazırlık sınıfında İngilizce derslerinde kullanmaları için video kasetler temin ettim.
Tersanemizde teknesi yapılan bir müşterimden okulumuza bir yıl boyunca Classic Boat dergisi aboneliği yaptırdım.
İlk yıl öğrenci çalışmalarından oluşan Kurucaşile bölgesi tekneleri ölçüm ve tarama kitabı yaptırdım ve okula doküman olarak kalmasını sağladım. Birçok görsel malzeme afiş ve benzerini okula taşıdım.
İkinci sınıf öğrencilerine köşeli bir tekne modeli olarak PİRAT yapımı ve Filika yapımı için Proje temin ettim, 3. sınıf öğrencileri için Hollanda’ya gönderdiğimiz 7.5 metre teknelerimizin projesini vererek, yuvarlak karinalı tekne kurulmasını, Modern lamine yöntem ile inşa yapılmasını sağladım.
ÇOBAN Denizcilik tersanesinde 3. sınıf öğrencileri ve öğretmenler uygulamalı ders yapıyor.
Ahşap öğretmenleri, atölye öğretmelerinin işi öğrenebilmeleri için tersanemizle okuldaki yapımları paralel yürüttük.
ÇOBAN Denizcilik tersanesinde 2. sınıf öğrencileri ve öğretmenleri Pirat yapımını inceliyor.
Teknelerin kurulmasında yapılmasında (ustalarımı da derslere götürmek dahil) katkıda bulundum.
TYF PİRAT birliği teknik komite üyesiyim, 2000 li yıllarında federasyon, kulüpler ve özel kişiler için tersanemizde yapılan 28 adet Pirat yapımı sırasında 4 adet piratın okulda yapılmasını sağladım. Donatıldı, tamamlandı; ancak okul idarecilerimizin aşamadığı (kuramadığı) döner sermaye nedeniyle Satılamadılar.
OKULDA PİRAT YAPIMI
Ayrıca; okulun açıldığı yıldan itibaren 3.5 yıl haftada bir tam günümü ders vermeye ayırdım. Meslek teknolojisi, ahşap yat yapı elemanları ve yat yapım teknikleri, yat donanımı, yat ve gemi tipleri derslerini verdim. Bazen bana verilen ders ücreti ile okula el aletleri aldım.
Önceki yıl başında bunca emek verdiğim okulun gidişatından memnun olmadığımı bildirdim ve aşağıda aktaracağım düzenlemeler yapılmadığı için derslere girmeyi reddettim. İşlerin bir kısmı halledildiğinde boykotu bitirdim. Ancak bu sırada da, iş yoğunluğum nedeniyle derslere giremez duruma geldim.
1 - MALZEME TEMİNİ EKSİKLİĞİ: Bütün meslek liselerinde her yıl verilen temrin malzemeleri, 4. yılında hala okulumuza verilmiyordu. Kömür parası ile alınan ahşap ve kontrplaklarla eğitim yapılmaya çalışılıyordu.
Özel eğimli tekne ustası keseri yerine okula inşaatçı keserleri alınmıştı. NEYSE Kİ BOYKOT BU KONUDA İŞE YARADI. BİR MİLLETVEKİLİ ANKARAYI HAREKETE GEÇİRDİ VE O YIL İÇİN MALZEME SORUNU ÇÖZÜLDÜ, VALİ BENİM DERSLERE DÖNMEMDE İSRARCI OLDU. VE BENDE OKULA DÖNDÜM.
2 - OKULDA STAJ MAHKUMİYETİ: İki yıldır öğrenciler tersanelere staja bırakılmayıp, yıl boyunca tutuldukları atölyede staja mecbur ediliyorlardı. (Bu konu altıncı yılda hala aynı durumda.)
Öğrenciler; denize indirme , tersane organizasyonu, donanım gibi fiili tersane işleyişinde öğrenebilecekleri bilgilerden mahrum bırakıldılar. Bizim tersanenin dışındakilerin yetersiz olduğu, teknik sorumlu mühendis bulunmadığı gibi laf olsun gerekçeler öne sürülerek çocuklar, staj boyunca ya zımpara yaptılar, ya uyudular, ya voleybol oynadılar.. (BU BİLGİLER ÖĞRENCİLERDEN ALINMIŞTIR). Velilerin ve öğrencilerin bu konudaki istekleri reddedildi. Benim diğer birkaç tersanede teknik sorumluluk üstlenmem gibi ara çözümler bile reddedildi. Benim bir türlü inanamadığım ama galiba doğru olan asıl neden, atölye öğretmeninin staj süresince ek ücret alması idi. MEZUNLARDAN BİR İKİ TANESİ BİZDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR. Bu yaz mezun olduktan sonra kendi isteği ile bizde staj alan dört mezun ŞANSA BAKIN Kİ; bizim de ilk defa uyguladığımız KOMPOZİT tekne yapımına şahit oldular. Üstelik malzeme aldığımız firmadan istediğimiz bir Fransız danışman 2 ay boyunca bizle birlikte idi.
ÇOBAN Denizcilik tersanesinde KOMPOZİT TEKNE YAPIMI ve yeni mezun öğrenciler..
ÇOBAN Denizcilik tersanesinde KOMPOZİT TEKNE YAPIMI ve yeni mezun öğrenciler..
3 - ÖGRENCİLERE TEKNELERİN KULLANDIRILMAMASI SORUNU: Okulda yapımı tamamlanan PİRAT sınıfı yelkenli teknelerin son sınıf öğrencilerine kullandırılması konusunda defalarca tavsiyede bulunmama rağmen, tekneler 3 yıldır okulun atölyesinde yatıyor. Beden eğitimi dersi vermek ve bu derste yelken eğitimi yapmak yerine, başka başka seçmeli dersler öğrencilere zorla seçtirildi.
OYSA BÖLGEMİZİN EN ÖNEMLİ ÖZEKLLİĞİ NEDİR BİLİRMİSİNİZ? Burada ustalar yaptıkları teknelere yabancılaşmazlar. Onlarla denize çıkarlar, balığa çıkarlar.. Kahveler birer kalite kontrol okuludur; oralarda tekneler konuşulur, tecrübeler sohbet sırasında yeni nesillere aktarılır… BİZİM OKULDA İSE Öğrenciler ürettikleri teknelerin dümen yekelerini tutmak yerine, yat donanımı dersinde öğrendikleri bilgileri sınamak yerine 3 yıl boyunca teknelerin tozunu almaktan başka bir şey yapamadılar.
4 - İŞLERİMİN YOĞUNLUĞU: ÜÇ BUÇUK SENE SONRA ZORLAŞAN İŞ KOŞULLARIM NEDENİYLE DERSLERE YETERLİ ZAMANI AYIRAMADIĞIM İÇİN…
5 - GÖREVİ VE SORUMLULUĞU ÖĞRETMEK VE İDARE ETMEK OLAN ÖĞRETMEN ARKADAŞLARIM İLE yerel idarecilerden öğrenci velilerine, yörede ekmeğini bu meslekten kazanan ustalara ve esnafa, yöresel öncü insanlara kadar hiç kimse NE OKULUN BU DURUMUYLA İLGİLENDİ, NEDE BEN AYRILDIKTAN SONRA BİR KİŞİ BANA BU KONUDA SORU SORDU. ( SADECE, tıpkı şimdi size ulaşarak çare aradıkları gibi; KENDİ ANLATACAKLARINI ÖĞRENCİLERDEN İSTEYEN ÖĞRETMENLERİNİNE ÖDEV HAZIRLAMALARINA YARDIM İSTEYEN ve dert yanmak için gelen BİR ÇOK ÖĞRENCİ – ki onlar ne yapabilir ki – ve staj konusunda okula istekte bulunup reddedilen BİRKAÇ VELİ dışında.)
6 - SİZE MESAJ YAZAN ÖĞRENCİMİZİN HAKLI OLDUĞU VE BELKİDE EN ÖNEMLİ KONU OLAN DERS NOTLARI VE KİTAP KONUSUNDA OKULA PEK BİR ŞEY BIRAKABİLDİĞİMİ SÖYLEYEMEM.
BENİM DERS VERDİĞİM SÜREDE YETERİNCE MALZEME İLE ÖĞRENCİLERİ DESTEKLEDİĞİM İÇİN, BU BİR EKSİKLİK GİBİ GÖRÜNMÜYORDU.
Sayın Mehmet SALİHOĞLU, İlginiz için tekrar teşekkür ederim. Umarım kendimi iyi ifade edebilmişimdir. Umarım Öğrenci arkadaşımızı bu kadar çaresiz bırakanın ben olmadığım anlaşılmıştır.
Sevgi ve selamlarımla
Hüseyin ÇOBAN
http://www.gemimodelciligi.com/info@cobandenizcilik.com
http://www.cobandenizcilik.com/
 
----- Original Message ----- From: Mehmet Salihoglu To: info@cobandenizcilik.com Sent: Monday, November 24, 2003 11:46 AM Subject: Okul ile ilgili
Sayın HÜSEYİN ÇOBAN
Sitenizden takip ettiğim kadarı ile denizciliğe gönül vermiş ve bu konuda çalışan insanlardan birisiniz. Sizi öncelikle tebrik ediyorum. Bana ulaşan okul ile ilgili bir maili size aktarıyorum:
"iyi günler Mehmet bey.benim adım ........... ve bartında gemi inşaa okulunda okumaktayım.okulumuz pek fazla tanınmıyor.Bu okulu belki tanırsınız diye yazıyorum Hüseyin ÇOBAN açmış.Şu anda bu okulun elinde ogrencilerine okutabilecegi bir kitabı yok.gelen herkes kulaktan duyma bilgilerle bir şeyler ögreniyor.işin kötü yanı hüseyin ÇOBAN okulu açtıktan sonra hiç sebepsiz yere ögrencilerini bıraktı.su anda basımızda mobilya dekorasyon hocası var ve benden 3 tane odev istedi.hic bir kaynak olmadığı için internetten yardım alayım dedim sizin sitenize rastladım.sitenizde gezindim ama ben mi bulamadım yoksa yok muydu anlayamadım.bu ödevleri bana yollarsanız çok memnun olurum.1)TAŞIMA TONAJI,KUMANDA veKONTROL PANELLERİ.2)IRGAT ÇAPA ZİNCİR BAĞLAMA DONANIMLARI.3)OMURGA VE BODOSLAMA YAPIMI.....ilgilenmesenizde önemli degil yinede teşekkürler.."
Bu maildeki bilgilerin doğru olup olmadığını, bir problem var ise nasıl yardımcı olabiliriz diye düşündüğümden size bu iletiyi yolluyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Saygılarımla,
Mehmet Salihoğlu